8 användbara tips för att göra ditt sovrum mer välkomnande och trevligt

av Titti Carlberg

26 Januari 2022

8 användbara tips för att göra ditt sovrum mer välkomnande och trevligt
Advertisement

Att möblera sitt hem innebär alltid att hitta rätt balans mellan funktionalitet och boende i varje rum. Så om sovrummet är den plats dit vi tar tillflykt efter en tröttsam dag eller i slutet av en hektisk vecka, för att koppla av, återskapa eller återhämta styrka med en hälsosam vila, bör det vara möblerat med en avkopplande design.

För att skapa den rätta atmosfären, som är intim och välkomnande, kan du använda dig av en rad användbara knep, allt från färger och material som gör det bekvämare, till accessoarer som får oss att vilja dra oss tillbaka till vår kokong av personlig sinnesro.

Advertisement

Avslappnande färger

Om det verkligen inte ger dig en skön frid av att sova i ett färgstarkt eller för mörkt rum, vanligtvis för att vårt sinne och humör ska föredras i en miljö som är en oas av avkoppling är i allmänhet tydliga, neutrala och naturliga. De kan vara nyanser av ljusblått med ockra inslag som får dig att tänka på havet eller himlen; grönt som får dig att tänka på landsbygdens alla färger; eller helt enkelt ett urval av grått eller beige, kanske till och med ett helt vitt rum för att få en naturlig ljus miljö.

Advertisement

Trä och naturligt material

Oavsett om det är en möbel, en enstaka hylla eller något tillbehör som en korg eller en bricka så kommer du alltid att hitta utrymme för en detalj i naturmaterial eller fibrer, som trä, flätad halm.

Och glöm inte att vissa växter eller blommor, men även torra grenar, berikar möblerna med element som gör att rummet känns väldigt välkomnande.

Skinn och läder

Det är inte alla som gillar det här materialet, men för dem som inte har några problem med det eller till och med tar till syntet eller vegetabiliska versioner som imiterar strukturen och utseendet av animaliskt läder, det är material som precis som trä och fibrer gör ett rum varmare och mer välkomnande. Det kan också bara vara profilerna på en möbel, ett prydnadsföremål eller sätet på en stol (eller sänggaveln) utan att det blir för mycket av det goda.

En stor matta

Områdesmattan, det vill säga mattor som täcker en stor del av rummet, hjälper till att artikulera utrymmet och ger bara en känsla av värme och omslutande mjukhet.

Sängen är huvudsaken

Sängen är förvisso den viktigaste möbeln i rummet, så du kan också våga att välja en modell som väcker uppmärksamhet, och som inte försvinner bland andra möbler i rummet eller skuggas av iögonfallande dekorerade väggar.

Advertisement

Gardiner

Oavsett om du bestämmer dig för att dra för dem eller inte, är gardiner viktiga i ett sovrum, just för att de ibland gör det möjligt att stänga ute utsidan, vilket gör rummet mer privat. Välj gardiner som inte väcker för mycket uppmärksamhet, vare sig i färg eller storlek, om fönstren är små.

Täcken och filtar

Gott om varma och mjuka filtar och plagg på vintern. Men plocka inte bort dem när den varma årstiden kommer. Ibland till och med på våren eller sommaren kan det vara skönt att lägga sig på sängen, även utan att lägga sig mellan lakanen kan man tillbringa en eftermiddag eller en kväll med bara en filt över sig.

Advertisement

Lampor

Begränsa dig inte till en enda central ljuskrona plus belysningen på nattduksbordet: det är bra att modulera belysningen även med golvlampor, eller kanske spotlights, för att bestämma vilken del av rummet som ska belysas eller lämna en mer diskret och mjuk belysning (med de så kallade "indirekta" belysningslösningarna) på kvällen innan du somnar.

Är du redo att göra ditt sovrum mer välkomnande?

Advertisement