Få kalken att försvinna från din Moka med enkla gör-det-själv-medel

av Titti Carlberg

24 Januari 2022

Få kalken att försvinna från din Moka med enkla gör-det-själv-medel
Advertisement

Kaffeälskare är nu uppdelade i två kategorier: de som använder den traditionella Moka (eller en vanlig kaffebryggare) och de som föredrar att använda maskiner med kapslar. Det finns många faktorer som kan påverka detta val, men det som är säkert är att kaffe är en oumbärlig ritual, och för att förbereda det använder vi den klassiska metallkokaren som vi ställer på spisen, men det är oundvikligt att vi förr eller senare lägger märke till kalkkonkretioner i dess inre (särskilt i tanken) och väldigt små spår på den yttre ytan.

Om de externa är mestadels ett estetiskt faktum, måste de som finns i tanken elimineras, och vi visar dig några metoder för att göra det utan ansträngning.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När det gäller invändigt kan du prova:

  • Vit vinäger (vin, alkohol, äpple). Fyll tanken som om du ska koka kaffe full med vinäger eller med en del vatten och två delar vinäger, låt det koka upp. Observera, att använda vinäger på detta sätt har nackdelen att konsumera gummitätningen snabbare, även om det är ett mycket bra sätt att rengöra kokaren noggrant.
  • På samma sätt kan du späda en tesked citronsyra i varmt vatten enligt samma procedur.
  • Om du vill gnugga med en lätt nötande svamp är det bättre att strö insidan med lite bikarbonat och sedan hälla i vinäger och gnugga med svampen.
  • En annan version av denna sista metod är att ersätta bikarbonat med salt och vinäger med ett par droppar citronsaft.

Istället på utsidan:

  • du kan få den att gnistra genom att skapa en kräm av två matskedar bikarbonat och en matsked vatten. Bred ut den över ytan med en mjuk svamp, den har en delikat slippåverkan som tar bort kalkglorier, skölj och torka sedan noggrant.
  • På samma sätt kan du göra en kräm med citronsyra.
  • Du kan också blötlägga en svamp i vinäger och citron och gnugga med den direkt på fläckarna.

Detta är bara några ekonomiska metoder för rutinunderhållet på din Moka kokare, vilken är din favorit?

Advertisement
Creativo

Creativo

Advertisement