De vanligaste heminredningsmisstagen att undvika

av Titti Carlberg

24 Januari 2022

De vanligaste heminredningsmisstagen att undvika
Advertisement

Att inreda ett rum, från färgerna på väggarna till möblerna, är en fråga som ska övervägas lugnt: den första regeln är att ha tålamod och tänka på allt som behövs i varje miljö, och sedan välja ut respektive element så att de speglar en mestadels estetisk stil.

När du gör detta bör du dock försöka undvika att stöta på några av de vanligaste misstagen som görs när du möblerar rummen, som de som vi anger nedan.

Advertisement

En väldig röra av möbler och föremål

Såvida du inte är en beundrare av trenden, som är känd online som "cluttercore" eller invändig inredning, född på TikTok som hyllar estetiken av rum som är fulla av prylar, riktigt röriga ansamlingar av föremål av alla de slag, kanske till och med i osäkra balanser... All denna röra är inget att eftersträva: försök därför att inte fylla alla tillgängliga ytor med för många möbler och tillbehör, samt dekorationer och krimskrams. 

Massan av föremål som trängs överallt skapar en visuell belastning som förutom att vara (åtminstone för de flesta) estetiskt obehaglig också kan vara förtryckande på ett psykologiskt plan, vilket gör rummet mindre trevligt att leva i.

Advertisement

För mycket färger

Kombinationen av färger, och samtidigt även valet av de typer av material som vi kommer att se huvudsakligen i rummet, är viktigt både vad gäller rummets ytor (golv, väggar och tak) som för alla möbler och inredningstillbehör brukar vi rekommendera att hålla sig inom en kombination av tre nyanser, för att fördelas i ett gyllene snitt "60-30-10". Det betyder att den rådande färgen (vanligtvis den ljusare) täcker 60% av de synliga ytorna, den medium (en neutral ton och komplementär till den första) 30% och den kontrasterande färgen (ofta mörk eller i alla fall mer livlig eller mättad) de resterande 10%.

Uppenbarligen är andra proportioner också möjliga, också beroende på rummets storlek, dess form och möbelstil, men det finns en god anledning till att det förblir den traditionella regeln "för att inte göra fel"

Placeringen av möblerna

Att placera alla möblerna mot väggen och lämna för mycket utrymme tomt i mitten är fel, speciellt i stora rum. Samt att inte fördela dem harmoniskt, utan samla dem mest i en punkt. Utrymme måste lämnas för att lätt kunna röra sig, utan uppenbar disproportion mellan de fria och upptagna områdena.

För mörka färger

Det är något som alla känner till, men det betyder inte att vi inte kan välja svart eller mörkblått. Det kanske till och med kan vara möjligt, men bara under vissa förutsättningar och inom vissa gränser. Allt beror på hur mycket rummet kommer att täckas av de mörka färgerna och ännu mer på hur mycket naturligt ljus som kommer in i det och hur artificiell belysning hanteras. 

I grund och botten tenderar mörka färger, men också flashiga mönster eller nyanser som är för ljusa eller för tråkiga att absorbera ljus eller förvränga uppfattningen av storleken, som verkar mindre och mer tryckande.

Krock mellan inredningsstilar

Att hantera en ekletisk inredning är en utmaning för dem som verkligen har ett mycket fint öga, så om du inte är säker på att veta hur man blandar olika stilar tillsammans, försök att använda möbler med kompatibla modeller eller leta åtminstone efter enhetliga linjer och material.

Advertisement

Proportionen mellan storleken på möblerna och rummets mått

Litet rum, stora möbler? Tyvärr inte. En soffa som tar för mycket plats och lämnar resten av rummet tomt (om du verkligen inte gillar det så) är ett misstag som bara kan åtgärdas med...soffbyte. Tänk alltid på allt som du tycker är grundläggande i ett rum, när det gäller möbler och försök kombinera modellerna för varje del som har de minsta måtten för att du ska kunna sätta in dem utan att belamra dem för mycket.

Det är värt att studera lite alla möjliga kombinationer för att få ett hem som speglar den personliga smaken men som faktiskt också är harmoniskoch trivsam, eller hur?

Advertisement