Marmorgolv? Upptäck hur du bäst rengör och polerar dem!

av Titti Carlberg

23 Januari 2022

Marmorgolv? Upptäck hur du bäst rengör och polerar dem!
Advertisement

Marmorgolv, som prydde de rikas hem i 1800-talets Venedig, var valet för, i många decennier, externa men även interna golv av stort värde. Det är i själva verket stora plattor (ofta kallade "marmette") gjorda av fragment från marmor blandat med cement och naturlig oxid. Beroende på dess pigmentering kan golven anta väldigt olika färger, och även om det faktum att de inte har en enhetlig färg är en faktor som hjälper till att dölja smuts, det är också sant att de avslöjar all sin färgglada skönhet när de är helt rena och framförallt glänsande. 

För att tvätta och underhålla dem i bra förhållanden är det därför bra att använda rätt sorts produkter, för att inte minska dess charm.

Advertisement
pulizieserviziroma.it

pulizieserviziroma.it

  • Passera en kvast med mjuk borst (nylon) varje dag för att få bort damm och smuts. Med en dammsugare riskerar du att lämna märken, men om det är en dammsugare av bra kvalitet kan du använda även den.
  • När det är dags att torka golvet, använd aldrig produkter som har en sur sammansättning, de mer aggressiva som blekmedel, vinäger eller lacknafta som kan erodera ytskiktet och förstöra golvets finish, vilket kräver ett dyrt ingrepp för att återställa det ursprungliga utseendet. Du bör därför använda specifika produkter för marmor eller ännu bättre marmorflis. Om du däremot vill ha en gör-det-själv-produkt kan du lita på Marseilletvål. Det räcker med att du häller lite i en hink med varmt vatten och torkar golvet med en mikrofibermopp (även en platt). Skölj sedan med varmt vatten och en torr mopp för att torka med.
  • Om du vill polera marmorgolvet ska du använda ett halvfast vax som är speciellt utformat för marmor och marmorgolv, det vill säga en sorts produkt som består av lösningsmedel och ädelvaxer. Var försiktig om det finns barn eller äldre personer i huset, för golvet blir ganska halt!

Kort sagt, detta är golv som kräver underhåll, men det är trots allt inte så svårt att bevara dem i bästa skick!

Advertisement