Gör ditt garage bekvämare genom att värmeisolera porten: upptäck hur

av Titti Carlberg

23 Januari 2022

Gör ditt garage bekvämare genom att värmeisolera porten: upptäck hur
Advertisement

Ett garage stängs vanligtvis från utsidan av stora metalldörrar som har olika öppningsmetoder. Dessa erbjuder en barriär mot blåst och skyddar husets säkerhetsnivå, men de gör inte mycket för värmespridningen, det är därför de ofta är kalla miljöer på vintern och varma på sommaren. När det gäller en tak port, alltså inte en rulljalusi som rullas upp, är det dock möjligt att värmeisolera dem med ett billigt gör-det-själv-projekt. 

Värmeisolering på insidan av garageporten kommer att säkerställa att garaget blir mycket varmare på vintern (till och med 5 till 6 grader), och definitivt lite kyligare på sommaren (till och med med en skillnad på 10 grader mot utomhustemperaturen). Isoleringen fungerar alltså även på en akustisk nivå genom att dämpa graderna som kommer utifrån och de som vi själva kan generera invändigt. På så sätt, om garaget också används för att utföra vissa andra aktiviteter förutom att parkera bilen eller förvara föremål, kommer det att vara mer behagligt under hela året.

Advertisement

Den enklaste metoden för att isolera ett garage är att tillgripa speciella kit, gjorda av frigolitpaneler eller fack, olika sorters styvt skumgummi som är klädda på ena sidan med aluminium, som skärs om och fixeras i rutorna på insidan av dörren (ofta kännetecknas de av förkortningarna EPS, XPS, ISO). Vissa kit innehåller också alla tillbehörsverktyg (band, skärare, handskar, masker och liknande) men de kostar lite mer.

Om möjligt leta efter de som fortfarande innehåller krokarna för att bekvämt fästa varje panel på dörrens metallyta: det är plattor som ska fästas på dörren och som de olika delarna av isoleringsmaterialet är fäst på. Utrusta dig i alla fall med ett lim som är lämpligt för skumgummit, för att täta varje panel väl och för att förhindra att de lossnar från dörren.

Advertisement

Det finns även isoleringar i glasfiber, snenull och keramisk fiber. Även dessa som ibland kan köpas på rulle, kan funger bra, det viktiga är att de är belagda med aluminium på ena sidan.

Andra användbara tips:

  • Överväg att byta ut gummitätningen på undersidan av garagetnär du installerar termofodret
  • Isolera även dörrkarmarna med de självhäftande tätningarna mot drag
  • Vid skärning av paneler/rulllar av isoleringsmaterial, och så länge du hanterar dem för att montera dem på porten, använd alltid handskar och ansiktsmask för att undvika att andas in och vidröra skadliga ämnen.

Det är definitivt värt att överväga att spendera en helg på att isolera garaget, eller hur?

Advertisement