Glöm inte bort dessa tips om du ska inreda en liten lägenhet

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Glöm inte bort dessa tips om du ska inreda en liten lägenhet
Advertisement

Det är aldrig speciellt lätt att möblera en bostad, och det är en större utmaning om bostaden är liten. Planering är grundläggande, men ibland begränsar vi oss till att välja det vi kan ställa in eller till färgerna för strukturen, i tron att i en liten lägenhet kan du inte tillåta dig att släppa fantasin fri med mer originella eller personliga designidéer som man kan i en större bostad.

Det är förvisso sant att vita väggar gör rummen rymligare, men det betyder inte att du inte kan ha färgade accenter här och där. Och hur är det med ett stort matbord? Du kan ställa in ett, så länge den har en lätt och platsbesparande design. Det finns därför olika aspekter att ta hänsyn till och några råd att följa när man designar inredningen av en bostad som är mindre än 100 kvadratmeter.

Advertisement

Köket är bostadens hjärta och vardagsrummet är det mest omgivna utrymmet, vare sig du är ensam eller omgiven av gäster: att kombinera de till ett och samma rum är ett viktigt val, för då syns allt vi gör i en av de två miljöerna fast matlagningen kan kännas irriterande för de som sitter i soffan eller vid bordet. Men för att få utrymme är det en utmärkt lösning, som i många fall kan tillåta dig att ha en ö i köket, en av de som kombineras met ett matbord.

Advertisement

Eller, istället för en ö, kan det vara själva matbordet som fungerar som en extra bänk. På det sättet kan du ha ett stort bord för att rymma fler gäster.

Ingången direkt till vardagsrummet: en liten bostad tillåter inte alltid lyxen att ha en vestibul eller särskilja en separat ingång. Men att öppna utrymmena på detta sätt undviker du trånga ytor och utnyttjar bostadens ljusstyrka bättre.

Möblerna bör vara väsentliga: det finns inget utrymme för soffor och fåtöljer med voluminösa former, och det är bra att välja möbler som inte fyller hela utrymmet. Detsamma kan sägas om bordet i vardagsrumsdelen: om du bestämmer dig för ett glasbord kan du välja ett som inte ser så skrymmande ut.

Tänk på det tillgängliga utrymmet i barnkammaren: om två sängar måste få plats betyder det inte att den enda lösningen är en våningssäng. De kan var och en uppta halva, med en hylla som delar av för att separera områdena, eller så kan du kanske tänka dig att placera dem på två intilliggande sidor av rummet, med ett hörnelement.

Advertisement

I det stora sovrummet kan det dock finnas plats för en klädkammare, kanske mellan rummets bakre vägg och den som skulle kunna fungera som sänggavel.

Använd färg för att liva upp och artikulera utrymmen i en vit bostad med ljusa möbler, välj en möbel som ger energi, till exempel som hyllor eller öppna bokhyllor.

Men även väggarna kan reservera överraskningar: man kan måla en accentvägg, kanske bara på den bakre väggen som får rummet att se djupare ut. Eller att använda en kontrastfärg på bara en av väggarna, det ändrar uppfattningen på höjden av rummet. Kort sagt, det är värt att studera d olika knepen för att dra nytta av andra färger än vitt eller duvgrått.

Färgerna kan också tjäna till att skapa en idealisk koppling mellan de olika utrymmena, genom att välja en palett av nyanser så att du använder olika toner i rummen, utan att dock försumma något.

Hur skulle du vilja inreda en liten bostad?

Advertisement