Klipp håret själv: Upptäck det enklaste sättet för att klippa etapper

av Titti Carlberg

20 Januari 2022

Klipp håret själv: Upptäck det enklaste sättet för att klippa etapper
Advertisement

Att gå till frisören är en sak som vi skänker oss själva för att skämma bort oss lite med jämna mellanrum, men ibland finns det någon anledning som hindrar oss, eller så känner vi oss mer eller mindre äventyrliga och bestämmer oss för att klippa håret själv.

Att klippa håret själv hemma är ganska modigt: även om vi är tillräckligt skickliga på att fixa håret, är det aldrig lika lätt att göra det på sitt eget hår som att arbeta med någon annans hår. Men det finns metoder som hjälper dig att hantera det utan att behöva förvränga dig själv och använda tusen speglar. Om du till exempel vill klippa ditt hår på ett sådant sätt att det blir klippt i etapper och med en lätt "U"-form, läs då vidare för att få reda på hur.

Advertisement

Du behöver: 

 • borste och kam
 • 2 eller 3 hårsnoddar
 • en hårklippningssax
 • (valfritt) en linjal

Tillvägagångssätt:

 1. Blöt håret eller klipp det direkt efter att du har tvättat det:håret måste vara perfekt rakt och slätt. När det är blött är det mycket lättare att klippa, eftersom det "rör" mindre på sig.
 2. Med hjälp av en kam (även med täta tänder) för du fram hela håret, från nacken till pannan. Du ska skapa en hästsvans högst upp och i mitten av pannan, så kamma ihop hela håret tålmodigt och jämnt.
 3. Samla ihop svansen med en hårsnodd, dra åt ordentligt mitt i hårfästet ovanför pannan. Snodden ska hålla håret på plats så se till att dra åt ordentligt. Se till att det inte finns några "klumpar", håret måste ha dragits fram ordentligt och hållas hårt åtdraget.
 4. Om ditt hår är väldigt långt och du bara vill klippa topparna, sätt då en hårsnodd nedtill på svansen, och fortsätt till nästa steg.
 5. Sätt den sista hårsnodden, hårt åtdraget, precis ovanför linjen som du vill klippa. Den fungerar som en guide för snittet.
 6. Klipp av delen under det sista gummibandet. För att undvika att det blir ojämnt, klipp inte med ett rent och enstaka klipp, speciellt om det är tjockt: fortsätt att klippa i små bitar, luta eventuellt bladen lite så att de inte läggs horisontellt mot håret, utan lite snett.
 7. Fortsätt mycket lugnt mot slutet, svansen ska fortfarande vara hårt åtdragen av snodden, som vid slutresultatet är jämnt klippt, i samma längd.
 8. Nu kan du släppa höret löst och borsta det bakåt. Du kommer att se etapperna som skapar en slags "U"-form. Du kan också justera topparna framtill, men med mycket tålamod och genom att klippa väldigt lite i taget.

Det finns även de som delar upp hästsvansen i två eller tre svansar, med hårsnoddarna placerade i linje med varandra. Brukar du klippa ditt hår själv hemma?

Advertisement