Upptäck hur du kan använda ugnen effektiv för att undvika slöseri med elektricitet

av Titti Carlberg

22 Januari 2022

Upptäck hur du kan använda ugnen effektiv för att undvika slöseri med elektricitet
Advertisement

Det finns många sorters livsmedel som vi konsumerar regelbundet och som ska tillagas i ugnen, och det finns mycket annat som kan tillagas i ugnen som en hälsosammare version av traditionella recept som kanske inkluderar stekt eller friterat. Smaken på ugnsbakad mat är omisskännlig och ofta väldigt oemotståndlig, inklusive salta rätter och bakverk av alla slag.

I allmänhet innebär, det att laga mat i ugnen, dock att man måste sätta på den en stund före för att den ska värmas upp till rätt värme innan man lägger in maten som ska lagas och sedan håller den på den temperaturen en lång stund. Det betyder att den här apparaten förbrukar mycket el  och om vi vill dra ner på elförbrukningen, hur ska vi kunna göra det om vi vill använda ugnen ett par gånger i veckan?

Pixabay

Pixabay

  • Se till att ugnen alltid är ren invändigt: om det finns matrester eller annan sorts smuts så sprider sig värmen ojämnt, men om den är ren så går det snabbare att tillaga maträtten och du sparar på så sätt el.
  • Undvik att öppna luckan flera gånger under matlagningen: varje gång du öppnar den så sänker du temperaturen inne i den och ugnen måstekompensera det genom att använda mer el. Det är därför nödvändigt att alltid ha innerbelysningen väl fungerande och glaset på luckan rent. Ibland händer det att du måste ta isär det för att eliminera smutsen som samlas mellan de två glasskivorna, men det gör användningen av den mycket lättare.
  • Det är att föredra en varmluftsugn: om receptet inte kräver en ugn utan ventilation, kommer läget ventilera att säkerställa en jämn fördelning av varmluften och maten tillagas snabbare.
  • Lämna luckan öppen efter att maten är klar, så att du inte behöver sätta på fläkten inne i ugnen för att sänka innertemperaturen.
  • Använd den inte för att tina upp: försök alltid att tina upp maten i kylskåpen en dag innan du ska äta den. Om du vill tina upp den fort kan du ställa den på köksbänken. Eller tina upp den i mikrovågsugnen som är mindre energikrävande.
  • Dra ur sladden när du åker bort. Som alla elektriska enheter fortsätter den att förbruka en stund när den är ansluten.
  • För alla typer av maträtter som du kan ha i mikrovågsugnen föredra den. Även om du bara ska värma upp en rätt.
  • Kontrollera motståndet, det är lätt hänt att det skadas och då tar det mycket längre tid att värma upp ugnen och den konsumerar på så sätt mer energi.
  • Om du behöver köpa en ny ugn, välj då en som har en hög energiklass, den kostar lite mer att köpa, men drar mindre energi.

Detta är bara några små försiktighetsåtgärder som i slutet av året visar en skillnad på elräkningen!

Advertisement