Benen på väggen: lär dig att slappna av med en mycket bekväm position som du kan göra hemma varje dag

av Titti Carlberg

20 Januari 2022

Benen på väggen: lär dig att slappna av med en mycket bekväm position som du kan göra hemma varje dag
Advertisement

Vila benen mot väggen, en ställning som i sanskrit och yogaövningar också kallas Viparita Karani, är en avslappningsposition som har flera positiva effekter för kroppen.

Den är lätt att utföra och du kan utföra den bekvämt på flera sätt och till och med modifiera den genom att ändra positionen på armarna och benen. den kan användas både för att återhämta dig efter ett träningspass eller för att bara slappna av på ett bekvämt sätt efter en tuff dag. Du kan utföra den överallt där det finns utrymme och den är väldigt lätt att lära sig, det är faktiskt värt att lägga den till dina vardagliga sysslor.

Advertisement

Allt du behöver är en matta och, om det hjälper dig att ligga bekvämare, en eller två filtar eller kuddar (även de som används för yoga, tubformad eller rektangolär). Du kan placera dem under huvudet, höfterna eller till och med bakom ryggen: du väljer den punkt där de hjälper bäst utan att kännas obekväma. Avsikten är i själva verket att inta en bekväm position som du kan stanna i så länge du vill.

På det sättet kan du hålla benen lätt böjda och till och med lägga en kudde bakom knäna och mot väggen. Och om du vill komma bort från världen lite medan du kopplar av i den här positionen kanske du föredrar att täcka ögonen med en halsduk, en lätt kudde eller något liknande.

  1. Sätt dig bredvid väggen
  2. Lyft upp benen och rotera kroppen för att föra benen mot väggen
  3. För höfterna så nära väggen som möjligt
  4. Håll benen raka (eller lätt böjda, som du vill) längs väggen
  5. Armarna kan du ha utsträckta på sidorna eller läggas på ett sätt som gör att du får stabilitet.
  6. Hitta den rätta balanspunkten, släpp vikten på benen på väggen och slappna av i hela kroppen, inklusive nacken och huvudet. Justera vid behov kuddar och filtar och dröm dig bort. Stanna i denna position i 10 till 20 minuter.
  7. För att komma ur positionen, böj knäna och för dem mot bröstet, vänd dig under tiden åt sidan
  8. Vila några minuter innan du reser dig från denna position

 

Advertisement

Det finns även varianter av denna pose: du kan till exempel sänka fötterna och böja knäna utåt, rör handflatorna mot varandra och skapa en sorts romb med benen, den så kallade fjärilsställningen. Den är bra för att öppna höfterna och göra lätt stretchning.

Du kan  också korsa benen, det vill säga placera höger häl på vänster knä och vänster häl strax bakom eller under höger knä, skapa en slags fyrkant med benen, alltif´d vilande mot väggen.

Det finns också de som lägger en kudde av de tyngre (oftast tubformade) på fötterna, som om de måste stödja vikten genom att hålla den på fotsulorna uppåt.

När det gäller händer och armar, kan du prova olika positioner: de av händerna, i yogaträning kallas mudras och det finns många också för att främja medition. Annars kan du sprida armarna helt så de är vinkelräta mot bålen. Allt som får dig att känna dig mer avslappnad och med kroppen utsträckt och på plats!

Har du legat i den här ställningen någon gång?

Advertisement