Vill du njuta av pommes frites som är godare än snabbmatsrestaurangernas? Upptäck hemligheten för att tillaga dem hemma

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Vill du njuta av pommes frites som är godare än snabbmatsrestaurangernas? Upptäck hemligheten för att tillaga dem hemma
Advertisement

En av de godaste maträtterna som vi lär oss att älska från tidig ålder är verkligen pommes frites. Det finns praktiskt taget ingen person i världen som inte känner sig sugen på en portion då och då, och det är ingen slump att de är bland de mest framgångsrika sidorätterna till någon måltid i de mer eller mindre kända snabbmatskedjorna, men även på andra sorters restauranger och även hemma.

De vi friterar hemma får dock inte alltid den smak och konsistens som vi kan njuta av på en McDonalds eller något annat ställe som har imponerat på oss. Men vad är hemligheten med att göra läckra pommes frites, som är krispiga på utsidan och mjuka på insidan? Läs vidare för att ta reda på det.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är, självklart, ingredienserna som har prioritet: bra potatis har naturligtvis en fördel gentemot de andra, så det är värt att leta efter den på marknaden (stormarknader, frukt och grönsaksmarknader och så vidare), de kan också vara goda i andra maträtter som du gillar. Det samma gäller oljan som du friterar dem i. Att välja olivolja, en fröolja eller någon annan sorts olja är en smaksak, men även där gör kvaliteten skillnaden. Om du vill fritera på belgiskt vis ska du använda grisfett!

Potatisen ska skäras i avlånga tjocka bitar, som långa pinnar med en kvadratisk form. Men om du hellre föredrar stora klyftor kan du skära dem på det sättet. Efter att ha skurit upp potatisen, torka den väl genom att dutta på den med hushållspapper.

Sedan kommer ett valfritt steg: för vissa är det ett måste, för andra är det inte nödvändigt... Det är upp till var och en att experimentera för att se om det är värt det. Det går ut på att koka potatisen först. Även här finns det två olika sätt; det finns de som lägger potatisen i kallt vatten och låter det koka upp, de låter potatisen koka i 5 minuter efter att det har börjat koka och tar sedan ur potatisen från vattnet, sedan finns det de som lägger i potatisen först när vattnet kokar och låter dem koka i 5 till 10 minuter. I vilket fall som helst, så fort du tar upp dem från vattnet måste du torka dem snabbt (annars blir det för mycket stänk i kontakt med den heta oljan) och lägga ner dem direkt i oljan.

Nu är vi framme vid den viktiga "hemligheten", den i friteringsfasen. Knepet för att få rätt konsistens är att fritera dem två gånger. Den första gången på låg temperatur, och en andra gång på lite högre temperatur.

Metoden med majsstärkelse

Det finns också de som använder ett annat knep, där de använder majsstärkelse och vinäger.

Detta innebär i själva verket att sänka ner potatisen, skuren i strimlor, i en skål med vatten, i vilken man också häller 50 ml vit vinäger. Låt potatisen ligga i det i några minuter, låt den sedan rinna av väl och lägg den i en behållare (klädd med hushållspapper fö att absorbera överflödig fukt). Strö sedan över en matsked majsstärkelse på den fortfarande råa potatisen (alterativt kan du använda potatismjöl). Rör om med händerna och börja sedan att fritera potatisen, en eller två gånger, vilket du föredrar.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement