Dålig lukt från tvättade kläder? Bli av med det med en enkel men effektiv metod

av Titti Carlberg

18 Januari 2022

Dålig lukt från tvättade kläder? Bli av med det med en enkel men effektiv metod
Advertisement

Normalt när vi hänger tvätten efter att ha tagit ut den från tvättmaskinen bör den lukta som tvättmedlet eller sköljmedlet som vi har använt. Ibland händer det dock att, en stund efter vi har hängt tvätten, inser att de i verkligheten har börjat lämna en lite obehaglig lukt, ibland är det till och med en irriterande lukt av mögel.

Detta beror i allmänhet på att kläderna inte torkar tillräckligt snabbt, eller att orsaken kan spåras tillbaka till något misstag som gjorts under själva tvätten. Du kan dock minimera problemet i nuet och förhindra att det inträffar igen genom att ta till några enkla åtgärder.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att åtgärda detta kan du påskynda torkningsprocessen så mycket som möjligt på olika sätt, att välja efter de yttre väderförhållandena. Det är åtgärder för att snabbt få bort fällor i tyger som ofta orsakar den typen av dålig lukt. 

 • Lufta rummet genom att öppna fönstren eller skapa ett drag mellan dörr och fönster.
 • Ställ en golvfläkt i riktning mot torkställningen.
 • Placera torkställningen nära värmekällor
 • Placera torkställningen i solen så mycket som möjligt: solens strålar är faktiskt ett av de mest effektiva medel mot mögelbildning och neutraliserar även dålig lukt, om de inte är för starka.
 • Var försiktig på sommaren så att du inte har för mörka eller färgade tyger för länge i solen för de kan bli blekta.

Du kan hjälpa dig själv genom gör-det-själv-produkter för att deodorisera kläderna. Blanda samman en halv liter destillerat vatten med 2 matskedar etylalkohol eller till och med vodka (ej smaksatt, även av låg kvalitet) och tillsätt sedan 20 droppar av en doftolja som du väljer efter egen smak. Tee tree fungerar utmärkt mot mögeldoft, men även balsamiska aromer eller färska som mynta, eukalyptus eller lavendel är lämpliga för att bekämpa lukten av fuktig tvätt. Spraya produkten på kläder som nu är torra, eller till och med innan du stryker dem, så kommer de att ha en behaglig doft. 

För att undvika detta problem i framtiden

 • På vintern är det bättre att tvätta och hänga kläderna så tidigt som möjligt för att använda alla timmar med solljus för den första delen av torkningsprocessen.
 • Tvätta inte för mycket tillsammans så att du överbelastar torklinorna: det tar bara längre tid för tvätten att torka, och det ökar avsevärt luftfuktigheten i bostaden.
 • Alla tjocka fibrer som lagrar mycket vatten och som alltid kommer ut från tvättmaskinen genomblöta (som garn) kan slås in i handdukar som absorberar överflödigt vatten innan de hängs ut. Kom också ihåg att yllekläder ska torkas liggande.
 • Lämna inte tvätten för länge i tvättmaskinen efter att tvätten är klar. Om du skulle råka glömma dem, starta då en ny enkel sköljning, och eventuellt kan du hälla lite bikarbonat i trumman eller en droppe sköljmedel i facket.
 • Det hjälper också att välja program med många centrifugeringsvarv, även om det innebär att den konsumerar mer och det inte är en lämplig behandling för ömma plagg.
 • Använd inte för mycket tvättmedel eller sköljmedel, som inte sköljs av ordentligt och orsakar obehagliga lukter när de blir kvar mellan tygets fibrer.

Med dessa försiktighetsåtgärder kommer illaluktande tvätt inte längre vara ett problem.

 

Advertisement