Raklödder på spisen: Känner du till den här alternativa metoden för att göra ren spisen?

av Titti Carlberg

17 Januari 2022

Raklödder på spisen: Känner du till den här alternativa metoden för att göra ren spisen?
Advertisement

Raklödder är en verkligen oväntat allierad i hushållssysslorna: det kan användas till att skapa en osynlig hinna som förhindrar att glaset på speglarna immas, och det är också användbart som rengöringsmedel, speciellt när det handlar om att göra rent metall- eller glasytor, som till exempel spisen.

Anledningen till att det fungerar är att det även innehåller trietanolamin, ett derivat av ammoniak, och lanolin. Vi rekommenderar dock att använda ett raklödder som inte innehåller gelkomponenter, utan istället de mer "traditionella" även om de inte har så hög kvantitet.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Försäkra dig om att spisen är kall, ta bort galler och brännare om det är en gasspis, och eventuella matrester med hushållspapper. Sedan sprayar du på skummet.

Tillvägagångssättet är enkelt: skaka burken, spraya i rikliga mängder på spisen, sprid det med hämderna eller med hjälp av en köksborste i silikon (som du naturligtvis sköljer ordentligt efteråt) så att det blir ett ganska jämnt lager, dock inte för tjockt över hela ytan. Om det finns särskilt smutsiga fläckar så sprayar du på lite extra skum på dem.

Låt verka i 15-20 minuter, ta sedan en lätt fuktad svamp och torka bort allt, gnugga på smutsfläckarna som nu har lösts upp lite. Skölj upprepande gånger med en ren trasa och torka noga med en trasa som inte luddar.

Detta är en produkt som inte är speciellt aggressiv som du kan använda på alla sorters spisar, det viktiga är att skölja ordentligt så att det inte lämnas kvar några rester som med värmen kan orsaka irriterande ångor.

Om du inte är övertygad att denna metod fungerar kan du alltid använda en bikarbonat- och vattenbaserad kräm, som du sprider på spisytan och låta verka i drygt 10 minuter, innan du tar bort den på samma sätt som raklöddret.

Har du någonsin använt raklödder som en städprodukt i köket?

Advertisement