Persienner: de mest användbara knepen för att göra ren dem och få dem att bli som nya

av Titti Carlberg

23 Januari 2022

Persienner: de mest användbara knepen för att göra ren dem och få dem att bli som nya
Advertisement

Vi har många föremål hemma som vi tar på dagligen och som vi inte gör rena så ofta, som strömbrytare, handtag, dörrknoppar och...persiennerna i fönstren! Särskilt de sistnämnda är bland de saker som vi egentligen aldrig tänker på att göra rena, ändå tar vi på dem så gott som dagligen, så precis som med andra föremål som vi rör med våra händer blir de smutsiga. Och de blir även utsatta för samma damm som våra gardiner och möbler utsätts för varje dag.

Det är troligt att när vi tittar noga på dem inser vi faktiskt att de är fulla av fläckar och damm, och när det är dags att göra en grundlig storstädning i ett rum är det bra att komma ihåg dem också. Men hur tvättar man dem? Vi visar dig några användbara metoder nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Lyckligtvis finns det oftast inget behov av att demontera något för att göra rent persiennerna. Det är bara att torka dem med en trasa eller svamp på d delar som vi rör ofta med våra händer. Du kan använda:

  • Bikarbonat: det räcker med att skapa en trögflytande pasta med lite vatten och gnugga dem en och en med en mikrofibertrasa, använd gärna gummihandskar, låt det verka någon minut och torka sedan av dem med en annan lite fuktad trasa en och en.
  • I mindre allvarliga fall kan det räcka med lite tvål och vatten. Om de är gjorda av gummi kan du använda diskmedel, men för dem som är gjorda i ett tyngre materiel kan du använda tvättmedel eller Marseilletvål. Gnugga med en trasa eller en svamp och skölj sedan med en ren trasa som du har fuktat med vatten.
  • Magiskt suddgummi: är väldigt användbart för den här typen av rengöring. Du fuktar bara speten på suddgummit och stryker med det på persiennerna.
  • Ångtvätt: detta är det bästa sättet att tvätta dem med, så om du har en ångtvätt, använd den.
  • Skum för mattor: om du har den här produkten hemma passar den även utmärkt till persienner. Applicera den med en torr trasa, låt den verka i några minuter och ta sedan bort allt med en andra trasa och lite vatten.

Har du någonsin tvättat dina persienner?

Advertisement