5 tips som kan göra ditt hem säkrare

av Titti Carlberg

16 Januari 2022

5 tips som kan göra ditt hem säkrare
Advertisement

Våra hem är så mycket mer än att bara ha ett tak över huvudet: för den tiden som vi bor i det bör det vara en plats där man kan ta tillflykt från vardagens bestyr men också en plats där man ska känna sig trygg

Det är inte alla som har råd att installera säkerhetssystem och det kan dessutom vara problematiskt för de som bor i en hyreslägenhet. Det är dock möjligt att vidta vissa försiktighetsåtgärder eller vidta åtgärder som får en att känna sig lite säkrare, som de som vi nämner nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Byte av låset och nycklar: om du äger bostaden är det nog inte så nödvändigt, men det skadar inte att sätta in nya lås i ytterdörren med några års mellanrum, och det blir ännu viktigare om man tappar bort nyckeln.

När det gäller de som hyr sin bostad, är det dock bra att så fort hyrestiden börjar, bra att kolla med ägaren om låset är nytt: det är trots allt möjligt att de tidigare hyresgästerna, eller till och med deras nära bekanta, fortfarande har kopior av nycklarna.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Sätt in ett extra säkerhetslås på ytterdörren.

Om dörren inte är bepansrad är det en bra idé att åtminstone sätta in ett extra lås utöver det som vanligtvis sitter vid handtaget. Hyrestagare måste be om tillstånd från bostadens ägare, men det är en ganska enkel installation som erbjuder ett extra mått av säkerhet för en låg avgift. Det är alltid att föredra att välja icke-fjädrande lås, det vill säga med europeiska cylindrar, och som är gjorda av stål i alla delar.

Tutorial via thriftdiving.com

Tutorial via thriftdiving.com

Särskilt om du bor på bottenvåningen i ett hyreshus, eller om det är lätt att se in i din bostad från utsidan, använd gardiner och andra anordningar som skärmar fönsterrutan så att det skapar avskildhet. De kan vara handgjorda paneler som ska placeras på fönstret, eller till och med filmer som ska fästas direkt på glaset. 

På så sätt kan ingen enkelt se in för att kontrollera om du är hemma och de kan inte heller se vad du har för föremål (TV, dator och liknande) som ofta drar till sig illvilliga människors uppmärksamhet.

Amazon, nightlock.com

Amazon, nightlock.com

Ett ytterligare skydd för dörrarna är enheterna som låser bågen inuti, så att den inte kan öppnas med våld från utsidan. Det finns till och med bärbara (ett av namnen för att hitta dem är "door jammer"), och sedan finns det de som ska installeras permanent, med ett hål i golvet som man sätter fast dem i, liknande som man gör med armeringsjärnen av vissa bepansrade dörrar.

Självklart kan du även använda fristående kameror, enkelt fjärrstyrda med enkla appar på smartphones, de är dessutom flyttbara, så även de som bor i en hyreslägenhet kan ta dem med sig om de flyttar.

Dessa är bara några små säkerhetsåtgärder men de kan få dig att känna dig säkrare i ditt hem.

Advertisement