Få ungsformar som nya med några enkla knep

av Titti Carlberg

20 Januari 2022

Få ungsformar som nya med några enkla knep
Advertisement

När vi lagar mat i ugnen använder vi ofta en bakplåt under där droppar som olja eller fett samlas från maten som tillagas, så att själva botten på ugnen inte blir smutsig med svåra beläggningar att få bort. Och ännu mer, själva ugnsformerna, där maten ligger, även om du har lagt bakplåtspapper eller aluminiumfolie, blir alltid väldigt smutsiga efter varje användning.

Helst av allt bör vi rengöra dem efter varje tillagning, men det är inte alltid vi gör det tillräckligt snabbt, och det finns preparat som orsakar fläckar och beläggningar så att även om man agerar snabbt krävs mycket arbete för att ta bort allt. Det är därför värt att använda vilken hemgjort knep som helst som hjälper till att få bort ränder och beläggningar utan alltför stor ansträngning och med tillfredsställande resultat

Advertisement
Creativo

Creativo

Om situationen inte är allvarlig är det bara att förbehandla genom att doppa formen i varmt vatten och diskmedel (eller Marseilletvål) i en halvtimme och använd en plastskrapa (som en stekspade) för att skrapa bort beläggningen från bakplåten och sedan diska den normalt.

Om beläggningarna däremot är mycket hårda, försök att få bort det mesta med hushållspapper, stäng sedan diskhons avlopp och fyll det med kokande vatten, häll 150 gram bikarbonat i det och låt bakplåten dra i en timme. Det här steget mjukar upp beläggningen så mycket att du kan torka bort dem med en svamp, och sedan kan du diska den som du brukar göra, för hand eller i diskmaskinen.

Som ett alternativ till bikarbonat kan du fylla diskhon (eller en balja) med kokande vatten och vit vinäger.

Om du ändå behöver skrapa bort smutsen utan att vara aggressiv på ytan, kanske när det är en fet hinna som ska bort, kan du ta en halv citron, strö bakplåten med bikarbonat och gnugga med citronen på den som om det vore en svamp. Kläm på den så att det droppar ut citronsaft. Till hörnen kan du också använda en gammal tandborste, som inte har för hårda borst. Skölj sedan med varmt vatten och diska igen med vanligt diskmedel eller Marseilletvål. 

Advertisement