Fet smuts i köksskåpen? Få dem att se ut som nya med dessa enkla gör-det-själv-metoder

av Titti Carlberg

16 Januari 2022

Fet smuts i köksskåpen? Få dem att se ut som nya med dessa enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Det är oundvikligt att, då och då, en hinna av smuts lägger sig på luckorna och de yttre ytorna av köksmöblerna, särskilt på skåpen runt spisen och ugnen, som fet eller oljig smuts. Det beror på matlagningsångorna, men också rejäla stänk av olja och olika såser under tillagningen.

Och eftersom städningen av väggskåpen kanske inte alltid ingår i veckostädningsrutinen, blir man ibland tvungen att ta itu med en riktigt noggrann rengöring. Med tanke då på att möblerna i köket ofta är gjorda av trä, kanske till och med lackade, kan det vara bra att använda rätt metoder, som är effektiva utan att vara aggressiva.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Bikarbonat: ta en skål eller en sprayflaska som du häller en halv liter varmt vatten i (helst destillerat), häll i ett halvt glas bikarbonat. Blanda ordentligt så att det löses upp och spraya sedan produkten på en mjuk trasa eller en svamp som du sedan gnuggar försiktigt på möbeln.
  • Tandkräm: krama ut en klick (det ska vara vit tandkräm som är fri från mikrogranulater) på en svamp som du har blött i varmt vatten (krama ur den innan användning) och gnugga med den på ställen där det har samlats fet och oljig smuts. Du kan sedan använda vatten och bikarbonat för att skölja av med en mjuk trasa. 
  • Diskmedel: häll några droppar i varmt vatten, blöt sedan en trasa eller en svamp i det, krama ur den väl och stryk den över möblerna. På samma sätt kan du använda Marseilletvål
  • Vitvinäger är effektivt men ganska aggressivt mot trä, så undvik det vid lackade eller ömtåligare ytbehandlingar och använd det bara när de andra metoderna inte är tillfredsställande (men ibland är det bara att upprepa ett par gånger med dem), späd 150 eller 200 ml i en halv liter varmt vatten och spraya det på en svamå eller trasa som du använder på möblerna.

Ha alltid extra trasor för att skölja och torka torrt med så fort du har behandlat en yta.

Advertisement