Tvätta gymnastikskor i tvättmaskinen: ta reda på hur du undviker att skada dem

av Titti Carlberg

16 Januari 2022

Tvätta gymnastikskor i tvättmaskinen: ta reda på hur du undviker att skada dem
Advertisement

Vem har inte ett par favoritgymnastikskor hemma. Det kan vara skorna som vi använder för att jogga eller träna, eller de så kallade promenadskorna som vi använder till en mängd olika outfit. Oavsett användning är det oundvikligt att gymnastikskorna blir smutsiga efter ett tag: damm, svett men även regn och lera kan lämna spår, och därför måste man tvätta dem lite då och då.

För att få dem som nya utan alltför mycket stress kan vi använda tvättmaskinen, och med en rad uppmärksamhet kommer tvätten inte att vara för aggressiv.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Först och främst måste du försäkra dig om att skorna är tvättbara: det brukar normalt inte vara några problem med att tvätta de skor som är i tyg eller de som är gjorda av nylon, bomull eller polyester. Dessa är alla resistenta material som inte tar skada av kontakt med tvättmedel. Om de inte har strass, paljetter eller andra ömtåliga detaljer är det inga problem.

  1. Få bort huvuddelen av dammet genom att slå skorna mot varandra genom att vända sulorna mot dem över en sophink, vilket gör att damm och smuts ramlar av. Du kan också borsta av dem, till och med med en gammal tandborste och någon tandpetare för att komma åt de svårare delarna.
  2. Ta av snörena från dina skor och lägg dem i en nätpåse, de som du använder för ömtålig tvätt. Men om de är för smutsiga är det bättre att tvätta dem för hand.
  3. Om innersulorna är uttagbara ta då ut dem och tvätta dem separat, fast om de är av den sorten som går att tvätta i maskinen kan du lägga dem i en nätpåse, annars tvättar du dem för hand med tvättmedel eller Marseilletvål och kanske lite bikarbonat.
  4. När du ska tvätta dina gymnastikskor i maskinen är det alltid bättr att lägga även dem i en nätpåse som du stänger, för att undvika att de studsar runt för mycket under tvätten med risk för att skada både dem och tvättmaskinstrumman. Ett annat knep är att tvätta dem tillsammans med handdukar, gamla, så att de fyller trumman tillräckligt för att dämpa slagen. Det är alltid bättre att använda gamla handdukar som har genomgått många tvättar för att inte riskera att de missfärgas
  5. Välj en mild och kall tvättcykel eller i 20 grader med ett lågt antal centrifugeringsvarv för att efterlikna så mycket som möjligt den skonsamma handtvättbehandlingen.
  6. Använd alltid flytande tvättmedel istället för pulver.
  7. När du har tvättat klart tar du alla delar från nätpåsarna och låter dem lufttorka. Om det inte är varmt i luften kan det ta ett par dagar innan skorna är helt torra. Du kan hjälpa torkningsprocessen genom att lägga torra handdukar i dem, eller skrynkla ner tidningspapper i dem.

Med alla dessa försiktighetsåtgärder kommer dina skor att vara som nya!

Advertisement