vill du få smalare midja? Upptäck de bästa övningarna för att minska bukfettet

av Titti Carlberg

24 Januari 2022

vill du få smalare midja? Upptäck de bästa övningarna för att minska bukfettet
Advertisement

Efter en period av mycket ätande, eller till och med för att tiden går eller livets rytm blir mer stillasittande är det normalt att märka att midjan ökar. Ju mer åren går, desto mer muskelmassa ger plats för fett och det blir svårt att hålla vikten i schack, särskilt i buken.

Dessutom är det som vi märker med en bredare midja nästan alltid är ett symptom på närvaron av synligt fett, eller fettvävnaden som finns i utrymmet mellan de inre organen, vilket kan påverka kolesterolnivåerna och medför risken för diabetes typ-2, andnings- eller till och med hjärtproblem. Det är därför bra att hålla det på avstånd med en hälsosam livsstil, och vill man agera speciellt på det så finns det fysiska aktiviteter som är bättre än andra.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Först och främst bör du alltid avsätta en halvtimme om dagen för fysisk aktivitet: en rask promenad, löpning, cykling eller simning.

Utöver de angivna aktiviteterna finns det konditionsträning som den så kallade HIIT, eller High Intensity Interval Training. Namnet indikerar en typ av högintensiv träning varvat med lågintensiva passager eller vila. I allmänhet varvar du faser på 30 sekunder för att återhämta dig med enklare övningar. Det är utmärkt för viktkontroll, eliminering av synligt fett och därför för kroppens allmäna hälsa. Online kan du hitta flera tutorials som förklarar hur du gör dem i hemmet.

Det finns också specifika övningar för magen, som 60 sekunders-plankan, cykelknäck, sit-ups och benhöjningar.

Återigen, i gymmet kan du fokusera på vissa typer av styrkelyft: styrkelyft för att träna biceps genom att böja armen (hantelcurl), utfall gjorda med vikter, kickbacks med hantlar, knäböj med vikter.

Allt handlar om att börja träna: till och med bara några minuters promenad om dagen, så länge de är konstanta och varje dag blir snabbt en kvart och sedan en halvtimme. Det viktiga är att inte pressa för hårt i början, utan att sakta nå och behålla små mål med effektivitet, och din kropp kommer att tacka dig för det.

Advertisement