Är dina plastbehållare alltid lite feta? Upptäck ett effektivt sätt att avfetta dem

av Titti Carlberg

15 Januari 2022

Är dina plastbehållare alltid lite feta? Upptäck ett effektivt sätt att avfetta dem
Advertisement

Förvaringsbehållare i plast är inget som bör saknas i någons kök: vi använder dem för att förvara alla sorters mat, mellan kyl, frys och skafferi; men de är också mycket användbara när vi transporterar maträtter eller ingredienser under resor eller liknande. 

De är lätta, har en bra tätning och går inte sönder lika lätt som de av glas. Tyvärr förblir de dock smutsigare än de: hur ofta brukar du märka att, när du har diskat dem, det finns en tunn hinna av fett och kanske till och med en svag lukt av mat i dem? Istället för att ställa sig och diska om dem flera gånger, kan du använda några av de knep som vi anger nedan.

Advertisement
freeimageslive.co.uk

freeimageslive.co.uk

Med citronsyra och natriumperkarbonat: för varje liter vatten överväger du 1 matsked natriumperkarbonat och en jämn tesked citronsyra. Du ska helst använda destillerat eller avmineraliserat vatten.

Värm vattnet på spisen och häll det sedan i en balja eller i diskhon, lägg i plastbehållarna som ska diskas och tillsätt perkarbonatet och citronsyran, rör om lite för att få det att lösas upp ordentligt. Låt det dra i en halvtimme och töm sedan ut vattnet, ta en svamp med lite diskmedel och diska normalt, skölj med varmt vatten.

Om du inte har bråttom kan du också använda en metod för att låta det verka över en natt: fyll behållarna med tidningspapper. Följande morgon blanda i en tillbringare 250 ml varmt vatten och 60 ml vinäger med lite citronsaft, ta bort tidningspappret och häll blandningen i plastbehållarna. Efter ett par timmar tömmer du ut det och diskar dem normalt.

Om fläckar är problemet istället för fet smuts, kan du prova detta:

  • Låt plastbehållarna stå i direkt solljus några timmar
  • Gör en kräm av bikarbonat och vatten, täck fläcken med det och efter 5 till 10 minuter sköljer du noga
  • I svårare fall kan du även späda en matsked blekmedel i två liter vatten, lämna behållarna nedsänkta i det en stund och skölj sedan mycket noga.

Om ingen av dessa knep fungerar på dina behållare är det nog dags att slänga dem eller bara använda dem till föremål och inte livsmedel.

Advertisement