Vill du att ditt hem alltid ska dofta gott? Vi avslöjar några användbara knep

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Vill du att ditt hem alltid ska dofta gott? Vi avslöjar några användbara knep
Advertisement

När vi går in i någon butik, hotell eller en annan plats som framstår som ren, städad och framförallt väldoftande, ger det omedelbart ett gott intryck. Hemma upplevs denna känsla ofta först direkt efter man har städat, men sedan gör vardagen och kanske till och med matlagningens dofter att den goda doften av rent försvinner.

Med en rad knep är det dock möjligt att alltid känna sina favoritaromer som sprider sig i våra hem, vilket gör varje rum mer välkomnande och trevligt för både oss och våra gäster. Läs vidare för att ta reda på hur.

Pixbay, Pxhere

Pixbay, Pxhere

  1. Använd ämnen som absorberar dålig lukt:

Bikarbonat. Det räcker med att fylla skålar med bikarbonat och placera dem runt om i bostaden, och byta ut dem en gång i veckan, det fungerar även bra om du droppar 3 till 5 droppar doftolja i det. 

Aktiv kol. Det är ett naturligt ämne som lätt kan absorbera matlagningsångor, så ha alltid ett par påsar redo att hängas upp nära de ställen där starka lukter ofta förekommer, kanske bredvid sophinken eller spisen.

2. Använd - eller förbered - potpurri: om du har aromatiska växter eller blommor i trädgården kan du torka kronblad i ugnen eller på ett varmt värmeelement (ännu bättre i en torktumlare). Du kan kombinera aromatiska växtblad med doftande kronblad men också med torkade citrusskivor, eller olika kryddor. Boosta sedan allt med lite doftolja.

3. Spridare. Att investera i ett par spridare av doftolja är en bra idé om du vill att ditt hem alltid är väldoftande, och du kan även använda dem med gör-det-själv-produkter baserade på alkohol, örter, kryddor eller citrusskal.

4. Istället för att slänga skalet från pressade citroner, använd dem för att deodorisera: rengör dem i en kastrull (eller någon annan värmebeständig behållare, inklusive glas) och ställ den på spisen eller ett värmeelement. Du kan också droppa i doftolja eller kvistar av rosmarin, mynta eller andra kryddor. Detta fungerar dock bara om värmen på spisen eller elementet är tillräckligt hög, och vätskan börjar sjuda.

5. Det finns även de som lägger i ugnen, som fortfarande är varm efter matlagning, en skål med några droppar vaniljextrakt så att doften som sprids ger en effekt som om du har bakat vaniljbullar.

6. Ta några rester av tyg som du flätar ihop och häller på lite doftolja av en doft som du tycker om, och hänger den på kanten av värmeelementet.

7. Förbered en alkoholbaserad deodorantspray (livsmedelsgodkänd eller denaturerad, men även vodka av låg kvalitet) och vatten (destillerat) i lika delar eller med ett förhållande av 1:3 och tillsätt 20 till 30 droppar doftolja. Blanda allt i en sprayflaska och spraya på gardiner och möbler vid behov.

Har du någon favoritmetod för att deodorisera ditt hem på ett naturligt sätt?

 

Advertisement