Minska förbrukningen när du använder diskmaskinen genom att inte aktivera ett onödigt program

av Titti Carlberg

14 Januari 2022

Minska förbrukningen när du använder diskmaskinen genom att inte aktivera ett onödigt program
Advertisement

I hemmet är diskmaskinen till stor hjälp, speciellt när man lagar mycket mat eller det är många som bor under samma tak. Jämfört med alternativet handdisk säkerställer användningen av denna apparat generellt besparingar på vattenförbrukningen, även om detsamma inte kan sägas om el. 

Det finns dock en funktion som används i de flesta diskprogrammen som i själva verket inte är så oumbärlig och som snarare driver maskinen längre och förbrukar mer vatten och el som skulle kunna undvikas: det handlar om torkprogrammet med värme.

Pixabay

Pixabay

Den varma torkcykeln är den där diskmaskinen aktiverar högtemperaturluft på disken för att eliminera all kvarvarande fukt från disken. Det är ett sätt att torka den snabbt och ser till att vi när vi öppnar luckan efter att programmet är slut, är glasen och tallrikarna helt torra (och varma).

Detta program stjäl dock ungefär en halvtimme extra efter disk (ibland även bara 15 minuter), vilket resulterar i ytterligare onödig energiförbrukning av olika anledningar. Disken är faktiskt redan helt ren och decinficerad tack vare de temperaturer som uppnås av vattnet och diskmedlet som används under diskprogrammet, och det finns även andra sätt att torka disk och glas utan att behöva låta apparaten köra den sista fasen.

  • Du kan använda alternativet "airdry", som använder rumstempererad luft, utan att behöva värma den specifikt. Detta är en funktion hos många moderna diskmaskiner och den använder 15% mindre energi än vid varmtorkning.
  • Alternativt, genom att använda sköljglans för bättre resultat även utan den varma torkfasen, kan du öppna luckan så snart diskprogrammet är klart, släppa in rumsluften och omedelbart låta ångan som bildas inuti apparaten strömma ut.

Självklart hjälper det mycket, för att styra förbrukningen, att använda en diskmaskin med högre energiklass (A eller B), som är effektiv utan att vara för energikrävande även för normala diskprogram. Detta är alla små försiktighetsåtgärder som kan göra skillnad i slutet av månaden.

Advertisement