Inget mer damm och ränder på TV-skärmen: upptäck det bästa sättet att göra rent den

av Titti Carlberg

13 Januari 2022

Inget mer damm och ränder på TV-skärmen: upptäck det bästa sättet att göra rent den
Advertisement

I hemmen är det allt mer sällsynt att hitta skärmar, oavsett om det är TV-apparater eller datorer som inte är platta, eller till och med ultraplatta, de med osynliga ramar. Dessa stora ytor utsätts dock för damm som alla andra föremål och blir smutsiga även med glorior och fläckar. Men eftersom det här är mycket ömtåliga föremål som inte ska göras rent på ett aggressivt sätt, måste man använda försiktighetsåtgärder för att få dem att bli blanka och som nya, och njuta av skarpare och klarare bilder. 

Nedan visar vi dig några metoder och knep som hjälper dig att få rena skärmar utan repor och ränder.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Stäng av TV:n eller PC:n och vänta en stund tills den har svalnat, det gör att den statiska elektriciteten minskar och gör det lättare att få bort dammet.
  2. Använd mjuka mikrofiberdukar, grov ull eller flanell: de ska vara mjuka och inte innehålla ludd. Undvik alltid att använda pappersnäsdukar och hushållspapper; använd heller inte andra typer av trasor som bara flyttar på dammet eller som är för hårda och riskerar att repa skärmen. Damma försiktigt utan att trycka på skärmen.
  3. Vid smutsfläckar kan du använda flytande produkter men var försiktig. Spraya aldrig dirkt på skärmen, utan på mikrofiberduken (utan att överdriva) och stryk lätt med den över fläcken. På det sättet blir den inte blöt. Undvik också cirkulära rörelser, vertikala eller horisontella rörelser är att föredra utan att stryka över samma punkt två gånger. Använd destillerat vatten och torka med en torr trasa direkt efteråt. För fläckar som är svåra att ta bort kan du lösa upp några droppar diskmedel i mycket vatten (helst destillerat), och använda det på fläcken. Det finns de som använder lika delar vatten och vinäger eller till och med 1:3
  4. På vissa skärmar, (som LCD eller plasma) är det bättre att använda specifika produkter, vilket vanligtvis anges i instruktionshäftet. I vilket fall som helst ska man inte använda ammonikbaserade fönsterprodukter.
  5. För att göra ren ramen och ovansidan av TV:n, var noga uppmärksam på alla punkter där det finns springor eller skarvar där vätskan kan tränga in, så använd väldigt lite och spraya bara på duken.

Kort sagt, ha tålamod och mycket känslighet: dessa föremål är känsliga och inte riktigt värda att du gör fel, men med rätt uppmärksamhet kommer du alltid njuta av rena skärmar och en perfekt bild!

Advertisement