Hur man korrekt ventilerar värmeelementen och säkerställer ett alltid effektivt värmesystem

av Titti Carlberg

12 Januari 2022

Hur man korrekt ventilerar värmeelementen och säkerställer ett alltid effektivt värmesystem
Advertisement

Det kan hända ibland att du har elementet påslaget en lång stund men när du känner på det märker du att det är kallt. Eller åtminstone på vissa punkter, andra gånger hör du ljud som liknar gurglande eller upprepande knackningar i rören: dessa är alla symptom på närvaron av luftbubblor i värmesystemet som minskar dess funktion, ibland till den grad att det till och med äventyrar den. Och något liknande kan också hända i pannans rör eller golvvärmen. 

I dessa fall är det därför nödvändigt att komma ihåg att "lufta" elementen, pannornas och golvvärmesystemet ventiler för att släppa ut all luft och säkerställa att värmen, när systemet väl slås på igen, sprids jämnt.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Värmeelement

Utrusta dig med en hink eller en balja för att samla upp vattnet som kommer ut från elementet, en nyckel för att öppna ventilen (eventuellt något för att smörja den och en trasa för att torka rent efter eventuella läckor. 

  1. Stäng av värmesystemet, vänta tills elementet är helt kallt, annars riskerar du att bränna dig på ångorna som kommer ut. Alla ventilerna ska vara öppna.
  2. Öppna ventilen långsamt med nyckeln. Ventilen sitter vanligtvis upptill på elementet, och har ett litet runt hål som särskiljer den.
  3. Sätt hinken under ventilen för att samla upp vattnet som rinner ut när du öppnar ventilen, håll den öppen tills allt vatten har runnit ut. 
  4. När vattnet har runnit ut stänger du ventilen men dra inte åt den för mycket.
  5. Vid det här laget kan du sätta på elementet igen, kontrollera dock om det är nödvändigt att fylla på dem igen.

Värmepanna

Pannor är utrustade med flottör för att släppa ut överflödig luft utan vattenförlust. Men om det samlas för mycket luft och interna tryckproblem uppstår fungerar inte detta system och man måste släppa ut luften manuellt. Även i detta fall måste därför ventilen öppnas på liknande sätt som på värmeelementet.

Golvvärme

Även i rören i dessa system kan tryckproblem uppstå på grund av närvaron av luft i rören, vilket förhindrar en jämn värmestrålning. Detta är dock ett problem som det alltid är bäst att låta följas upp av proffs om man inte har tillräcklig erfarenhet inom detta område.

Advertisement