Aldrig mer immigt glas: 5 enkla sätt för att undvika kondens på speglar och fönster

av Titti Carlberg

11 Januari 2022

Aldrig mer immigt glas: 5 enkla sätt för att undvika kondens på speglar och fönster
Advertisement

När temperaturerna sjunker och vi sätter på värmen hemma, lagar mat, tar ett bad eller duschar, märker vi att det alltid formas kondens på fönster och speglar, som lämnar ränder på glaset

Det är svårt att förhindra att dessa ytor immar eftersom den termiska chocken som orsakar detta fenomen inte kan förhindras, om inte den senaste generationens anti-dimspeglar används, men det är möjligt att minimera bildandet av kondens genom att tillgripa några enkla hemgjorda knep, som de som nämns nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Produkter som tandkräm, tvättmedel och raklödder: dessa typer av produkter hindrar vattenmolekylerna från att fästa på glasen. Det räcker med att dutta lite på glaset med en luddfri trasa tills själva glaset blir genomskinligt och reflekterande. Men observera noga: eftersom en osynlig patina lämnas kvar på glaset, om luftfuktigheten i rummet är mycket hög, kan du se ränder med produkten blandat i vatten, så du bör tvätta glaset och upprepa proceduren regelbundet.
  • Vit vinäger: blanda det i lika delar vatten och gnugga det på glaset. Du kan även droppa i några droppar diskmedel.
  • Anti-dimma för bilfönster eller bilvax: dessa produkter kan även appliceras på rutor och speglar i bostaden, det räcker med att gnida dem direkt på ytan.
  • Glycerin: är en av favoritprodukterna för badrumsspeglar, giftfritt och lättillgängligt på apotek. Det används för att sprida en osynlig patina på spegeln, precis som med raklödder och liknande.

Resultaten är olika beroende på vilka förhållandena är i bostaden när det gäller temperaturer, luftfuktighet och vattnets hårdhet, vissa metoder kan vara mer effektiva än andra. I vilket fall som helst är det bra att tvätta fönstren då och då, för att få bort den gamla patinan av anti-dimma produkten och upprepa proceduren. Har du använt dig av något av dessa metoder någon gång?

Advertisement