För att få dina bestick att se ut som nya kan du använda potatis och lite andra hemgjorda knep

av Titti Carlberg

11 Januari 2022

För att få dina bestick att se ut som nya kan du använda potatis och lite andra hemgjorda knep
Advertisement

Från bestick till fotoramar: i nästan alla hem finns det bestick och andra föremål i silver, kanske arvegods eller presenter, men det kan också vara moderna föremål med modern design som vi tar fram vid viktiga tillfällen eller så har vi dem som prydnadsföremål på någon möbel. 

Men om även om vi inte använder silverföremålen kan de i alla fall bli skadade eller smutsiga, och när det är dags att rengöra och polera det kan vi använda både specifika produkter och hemgjorda alternativ baserade på ingredienser och ämnen som vi generellt har hemma.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Potatisvatten: är ett av de bästa medlen för bestick, speciellt de som används ofta och inte är så slitna utan alltför många repor som är svåra att få bort. Borsta potatisen noga och låt den koka (utan salt). Häll inte bort kokvattnet utan lägg ner silverbesticken i det och låt dem ligga där i minst en halvtimme, använd sedan en trasa för att gnugga dem, blöt en annan trasa i potatisenvattnet och polera till de blänker.
  • Tandkräm: välj en traditionell vit tandkräm utan gel eller mikrogranulat, tryck ut en klick på en mikrofiber- eller flanellduk (även en bit av ett gammalt lakan!) och gnugga hela ytan noggrannt med små cirkulära rörelser. Skölj sedan med varmt vatten och torka med en torr trasa. Dutta istället för att gnugga.
  • Bikarbonat: skapa en kräm med två matskedar bikarbonat och tillräckligt med vatten för att få en kräm som kan gnidas på silver med mikrofiberdukar eller flanell. Efter att ha arbetat på hela ytan, skölj med varmt vatten och torka direkt.
  • Aluminiumfolie: aluminiumfolie används med både bikarbonat och vinäger. Lägg aluminiumfolie på en bricka eller en glasform med den blanka sidan uppåt, lägg sedan silverföremålen på den, strö ett par matskedar bikarbonat över dem och häll sedan på kokande vatten (var försiktig) så att det täcker alla föremål. Låt dra i 20 minuter, ta sedan bort föremålen, polera dem och torka dem med en mjuk trasa. Med vinägern, tar du istället en glas eller aluminiumform, klä den med den blanka sidan uppåt och koka upp en del vinäger och fyra delar vatten som du sedan häller på formen, doppa besticken i det i fem minuter, skölj sedan noggrant och torka med en mjuk trasa.

Har du någon favoritmetod för att polera ditt silver?

Advertisement