Eliminera starka lukter i köket med enkla huskurer

av Titti Carlberg

10 Januari 2022

Eliminera starka lukter i köket med enkla huskurer
Advertisement

Det finns maträtter som oundvikligen, när vi tillagar dem, sprider en mycket stark luktköket, som hela bostaden verkar suga upp. Och ibland går det inte att hålla lukten borta ens med spisfläkten på eller ett öppet fönster, speciellt när vi har friterat eller stekt kött och fisk.

Förr eller senare försvinner lukten, men om vi vill eliminera den snabbt och kanske till och med deodorisera miljön, kan vi ta till en enkel huskur, för vilken man behöver ett dricksglas eller en glasburk (eller till och med några keramik eller glasskålar) och några ingredienser som alla vanligtvis har i köket.

Advertisement
Creativo

Creativo

Skal och skivor av citrusfrukter

En enkel metod att prova som tar lite tid att förbereda men som sprider en behaglig doft i köket, du behöver koka upp en kastrull med vatten där du har lagt i skivor och om du vill även skal av citrusfrukter. Allt du behöver göra är att sedan hälla upp allt i en burk (eller någon annan glas- eller keramikbehållare) och ställa den på spisen, gärna när den fortfarande är varm, och kanske till och med sätta på fläkten direkt. Du kan även, i det här fallet göra det ännu mer effektivt genom att tillsätta några droppar doftolja, antingen medan du kokar upp det eller efteråt, du kan lägga till några kvistar rosmarin, eller någon annan krydda eller aromisk ört som du har hemma.

Med bikarbonat

Bikarbonat kan absorbera många lukter, så du kan använda den medans du lagar maten, ha det på sidan av spisen och sedan på den när du är klar med matlagningen. Det går även bra att använda det i ugnen efter tillagning men med luckan öppen. Men för att få en mer omedelbar effekt är det bättre att droppa lite doftolja i bikarbonaten, det kommer att sprida en behaglig lukt i köket under en lång tid.

Vinäger

Ett av de mest kända och mest pålitliga knepen är den som går ut på att hälla vinäger i tomma kastruller eller stekpannor även när de fortfarande är varma. Men eftersom en gång uppvärmd vinäger är ännu mer frätande är det bättre att alltid blanda ut det med vatten, det kommer i alla fall att göra sin plikt och den sura doften av vinäger försvinner snabbt.

Advertisement