Upptäck de tre grundläggande vanorna hos dem som alltid har ordning i sitt hem

av Titti Carlberg

10 Januari 2022

Upptäck de tre grundläggande vanorna hos dem som alltid har ordning i sitt hem
Advertisement

Vi uppskattar alla ett rent och doftande rum där allt ligger på sin plats : det är väldigt trevligt att gå in i en sådan miljö, men även att leva och arbeta i dem. Det är synd att det i hemmet inte alltid är så lätt att hålla en riktig ordning, särskilt när man är överbelastad av pressade arbetsrytmer, och kanske också många olika familje- och hushållsuppgifter varje dag.

Det finns dock de som vet hur man jonglerar med allt detta, och i allmänhet lyckas de genom att anta några dagliga vanor som hjälper till att hålla kaosets frammarsch i schack.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Daglig rutin för en snabbare städning

Det är sant att du kan skjuta upp lite städning till helgen, men ibland är det så rörigt att det inte är värt att förlora en hel ledig dag. Så det bästa är att inte hoppa över de mindre vardagliga sysslorna.

  • Duka av när du har ätit klar
  • Ställ tillbaka alla föremål på sin plats som du hittar malplacerade på andra ställen (som tallriken på soffbordet efter gårdagskvällen då du åt middag framför tv:n, eller redskap som använts i något annat rum, lägg tillbaka dem i sina respektive lådor med mera))
  • Gå inte och lägg dig utan att först ha tagit hand om disken
  • Dammsug och torka ett golv om dagen, du kan välja ett rum för alla veckans dagar
  • Rensa kökets arbetsytor direkt efter matlagningen

Använd som regel att ha vissa områden som "oberörbara": där inga föremål ska placeras som till exempel soffbordet eller på ett trappsteg i trappan och så vidare.

Hantera posten direkt

Vi märker det inte men hastigheten med vilken högarna med kuvert, kataloger och olika dokument som kommer med posten formas är imponernande. Ett råd är att skapa en poststation i din hall: det kan vara en byrålåda, fickor eller en anslagstavla på väggen eller en korg på en hylla... Det finns många idéer och att omedelbart sortera bort det som ska slängas hjälper mycket.

Hantera effektivt smutsiga eller oanvända kläder

Ett välorganiserat hem har alltid ett utmärkt fungerande tvätthanteringssystem. Du behöver inte nödvändigvis ha en tvättstuga för att hantera din tvätt, men det är absolut nödvändigt att ha fler korgar för att ha smutstvätten färdigsorterad inför tvätt och för att inte skapa flera berg av blandade sorter. 

Och vad ska man göra med kläderna som man har burit men ännu inte behöver tvättas? Istället för den ökända stolen, sätt upp så många krokar, hyllor eller kanske till och med en klädhängare av typen "stender" den med en metallstång och hjul som ofta används i klädbutiker och som nu finns i mångas klädkammare. Ibland kommer de också med en hylla för förvaring av skor och ihopvikta kläder, redo att ta när man behöver, utan att behöva rota runt i garderoben eller i en hög med kläder på en stol.

Vilka är dina knep för att ha ordning och reda i ditt hem?

Advertisement