Har bordsduken fått fläckar? Du kan få den att se ut som ny med en mormorskur

av Titti Carlberg

12 Januari 2022

Har bordsduken fått fläckar? Du kan få den att se ut som ny med en mormorskur
Advertisement

Det går oftast inte att undvika, under en måltid, att spilla på bordsduken så att den får en fläck av vin eller andra drycker. Om det är en vit duk av bomullstyg eller något annat tyg som inte är så ömtåligt, kan det räcka med lite blekmedel för att få fläckarna att försvinna, men på ömtåligare tyger eller färgade dukar vill man inte riskera att de blir missfärgade av blekmedel.

I de fallen är det därför möjligt att tillgripa ett alternativt och traditionellt medel, av den sorten som användes på våra mor- och farföräldrars tid, baserat på Marseille-tvål och bikarbonat, två ämnen som alltid är användbara i hushållsarbete.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Nödvändiga ingredienser:

  • En bit Marseilletvål (även de som du kan köpa i livsmedelsaffären går bra, men helst de helt naturliga)
  • 2 liter varmt vatten
  • 60 gram salt för matlagning ( även grovsalt går bra)
  • 60 gram bikarbonat

Tillvägagångssätt:

  1. Fyll en balja med varmt vatten
  2. Häll i saltet och bikarbonaten, se till att det löses upp
  3. Doppa Marseilletvålen i vattnet och gnid den på fläcken som ska behandlas. Efter en stund kan du ta hjälp av en borste
  4. Lägg duken i blöt och låt den ligga i minst 4 timmar (även dubbelt så länge!)
  5. Krama ur vattnet lite lätt och lägg den i tvättmaskinen, och tack vare förbehandlingen går det bra att tvätta den på en låg temperatur, till exempel 40 grader med 600 eller 800 varv på centrifugeringen, som är mindre aggressiv på tyget.

Om fläckarna är orsakade av kött, fisk eller grönsaker kan du prova att använda väteperoxid (3%) som en förbehandling genom att hälla det på fläcken, gnugga den med en tandborste och låt det verka i drygt 10 minuter innan du fortätter med en tvätt i tvättmaskinen.

Vid tidpunkten för tvättning kan du också välja att använda citronsyra: detta naturliga ämne verkar som blekningsmedel, och du kan lägga till ett par skedar direkt i tvättmaskinstrumman. Du kan också tillsätta 3 matskedar citronsyra i baljan där du först har blötlagt duken.

Har du redan använt dessa metoder någon gång?

Advertisement