Använd skjutdörrar för att spara utrymme och möblera med smak

av Titti Carlberg

09 Januari 2022

Använd skjutdörrar för att spara utrymme och möblera med smak
Advertisement

Skjutdörrar är en riktigt bra lösning för att få mer plats i sitt hem, speciellt i små rum som badrum, skafferi, garderober och liknande. Du får större plats i rummen om du använder dig av dem istället för vanliga dörrar och skåpdörrar.

Faktum är att när ett litet rum nås från ett större eller från en servicemiljö (som en hall eller en korridor), och det finns tillräckligt med utrymme på väggen bredvid dörren, att välja att använda en skjutdörr istället för en vanlig dörr som öppnas rakt ut innebär det att det blir mer utrymme i rummet, så att du också kan möblera på sidorna av själva dörren. Kolla in idéerna nedan.

Tutorial via placeofmytaste.com

Tutorial via placeofmytaste.com

En snygg skjutdörr som är gjord med gör-det-själv-metod, som passar bra i vilket rum som helst.

Advertisement
Tutorial via thelearnerobserver.com

Tutorial via thelearnerobserver.com

Dessa två dörrar, erhållna från gamla dörrar och ommålade med en mörk färg som ger ett modernt och sofistikerat utseende utan att tappa den där touchen av rustik, används för entrén till badrummet, men skulle också vara vackra i ingången till köket.

Tutorial via swiftfit.net

Tutorial via swiftfit.net

Å andra sidan, när ingången till badrummet sker från sovrummet (eller till och med från en kammare) är det väldigt bekvämt att använda en skjutdörr som ett stöd för en stor spegel, som visar hela din figur, så att du kan kontrollera din look innan du går hemifrån.

Modellerna kan vara många, beroende på vilket material som används för själva dörren men också på vilken typ av skena och skjutsystem som används upptill.

Tutorial via champagnechaos.com

Tutorial via champagnechaos.com

Skjutdörrar lämpar sig även för att dela en yta, som vardagsrummet eller salongen från resten av huset. Mer än dörrar som stänger rummet separerar de rummen utan att isolera dem. Och att göra det med några genomskinliga paneler (som fönster eller glaspaneler), eller till och med en idé som dessa tädörrar med halmrutor från Wien, kan vara en utmärkt lösning.

Advertisement

Skjutdörrar täckta med speglar är ofta den föredragna lösningen för att stänga garderober som är skapade i väggen i till exempel sovrummet.

Om du lyckas återvinna luckorna från någon gammal dörr eller från några franska dörrar blir det väldigt snyggt att återanvända dem som de två halvorna av en skjutdörr.

Advertisement

En annan punkt där de ofta används är för att komma åt skafferiet, och i så fall är dörrarna som ser ut att ha tagits från en gammal lada, gjord av rustiskt trä, idealiska.

En rolig idé, och inte bara för barnrummet, är en skjutdörr i trä som det sitter en blackboard på.

Advertisement

Och vad sägs om en bokhylla som skjuts igen för att stänga rummet? Det blir nästan som ett hemligt rum!

Tutorial via hometalk.com

Tutorial via hometalk.com

Det är även snyggt att ha skjutdörrar på mindre möbler som en skänk, ön mitt i köket eller TV-bänken i vardagsrummet.

Har du redan skjutdörrar hemma?

Advertisement