Få dina mattor att se nya ut igen med några enkla rengöringsknep

av Titti Carlberg

07 Januari 2022

Få dina mattor att se nya ut igen med några enkla rengöringsknep
Advertisement

Mattor hör till våra mest älskade inredningstillbehör och de har använts i otaliga århundranden över hela världen. Förutom att försköna ett rum hjälper de oss att hålla dem varmare på vintern men också att skydda bostadens golv, speciellt i vissa rum. Dessa liksom mattan, är dock också en behållare som drar till sig smuts och bakterier, varför det är bra att ständigt sköta rengöring och underhåll.

För de större och mer värdefulla rekommenderas det alltid att kontakta proffs som använder lämpliga maskiner, men i andra fall och när det gäller att ingripa på små fläckar kan du prova en rad mycket populära gör-det-själv-medel.

Advertisement
  • Raklödder: är ett ovanligt medel, men mycket älskat på nätet. Det fungerar bäst på nybildade fläckar, och består i att spraya lite raklödder direkt på fläcken efter att du precis har duttat på den med en fuktig svamp, sprid sedan ut det traditionella raklöddret, inte gel eller kräm. I vilket fall som helst, prova raklöddret på ett oansenligt område av mattan, för att kontrollera att den inte skadas. Låt verka i 15 minuter, ta sedan bort allt genom att dutta med den våta svampen. Torka sedan av den med torra handdukar.
  • Bikarbonat: häll en matsked bikarbonat och två matskedar vinäger på fläcken. Reaktionen som skapas mellan dem gör att smutsen lossnar, och de absorberar mycket fukt så det är viktigt att man håller sig till de rätta proportionerna och så fort de har reagerat klart med varandra och slutat skumma kan man dutta bort det hela med en ren trasa. Detta är ett medel som hjälper på oljiga fläckar.
Advertisement

Mattvätt: om du vill tvätta dina mattor (alltid efter att ha gjort en liten test), kan du använda tvål och vatten.

  1. Späd ut ett par matskedar tvättsåpa (eller Marseilletvål) för varje 2 liter vatten, och om du vill kan du lägga till ett par droppar desinficerande tillsatser.
  2. Skrubba tvålvattnet på mattan med en borste.
  3. Skölj väl med duschslangen och små mattor kan du lägga i en balja.
  4. Före den sista sköljningen, blöt mattan med lite vit vinäger för att få bort eventuella tvålrester mellan fibrerna.
  5. Linda in dem i gamla handdukar och tryck så att överflödigt vatten kommer ut.
  6. Låt dem torka hängande på varma och luftiga ställen.

Advertisement