Rost på metallföremål? Vi rekommenderar 3 snabba och enkla metoder för att få bort rosten

av Titti Carlberg

08 Januari 2022

Rost på metallföremål? Vi rekommenderar 3 snabba och enkla metoder för att få bort rosten
Advertisement

Det händer ibland att vi lagrar något järnföremål under en längre tid. Om vi har tur har det förvarats väl och kommer inte att visa några tecken på åldrande. Om metallen däremot har kommit i kontakt med fukt eller vatten kommer vi att få en obehaglig överraskning: rost!

Oavsett verktyg eller föremål, en gammal cykel eller ett verktyg som vi har sparat som ett minne från våra mor- eller farföräldrar, och vi inte vill slänga föremålet i fråga, finns det bara en sak att göra för att eliminera den irriterande patinan. Hur? Låt oss tillsammans se 3 snabba och enkla metoder för att få bort det. Har du vinäger, citron, bikarbonat och potatis hemma? Fantastiskt, då är du redan vid en bra utgångspunkt! För det är dessa ingredienser som behövs för dessa tre metoder som vi rekommenderar.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Vitvinsvinäger

Vinägermetoden är den mest enkla proceduren av dem alla. Allt du behöver är en stor mängd av produkten och vatten i en balja. Lägg ner det rostiga föremålet i behållaren med vinäger och låt det verka i minst 30 minuter. När den nödvändiga tiden har gått, ta bort föremålet och skrubba ytan med en gammal tandborste. Om du däremot bestämmer dig för att använda stålull, se till att ytan är motståndskraftig så att den inte repar sig. Skölj noga med mycket vatten och torka föremålet direkt. Om föremålet är för stort för att sänkas ner i en balja, kan du spruta vinäger direkt på dess yta.

2. Bikarbonat och potatis

Om du inte har vinäger hemma så finns det ett alternativt medel som går bra att använda. Potatis och bikarbonat är också bra mot rost. Ta en potatis och skär den på mitten, strö bikarbonat på en av de två halvorna och gnugga med den på rostfläcken. Kontakten med syran i potatisen gör att rosten lossnar från ytan. Som ett alternativ till bikarbonat kan du använda finkornigt salt. Efter att ha skrubbat på rostfläcken, tvätta föremålet noga och förvara det på en torr plats långt från fukt och vatten.

Advertisement
Creativo

Creativo

3. Citronsaft

I detta fall skapar du en kräm av citronsaft och bikarbonat. Även här kan du ersätta bikarbonat med salt eller borax. Oavsett vilket du väljer, applicera krämen på den rostpåverkade ytan och låt den sitta i minst 30 minuter. Om rosten är envis måste blandningens verkanstid nödvändigtvis förlängas för att få ett bra resultat.

Se till att citron- och bikarbonatblandningen inte torkar ut för mycket. Spraya i så fall lite vatten på det så att det fuktas lätt. Borsta sedan ytan och ta bort eventuella rester under rinnande vatten. Ditt föremål kommer att vara som nytt och redo att användas.

För var och en av dessa metoder, kom ihåg att om rosten inte försvinner omedelbart kan du upprepa proceduren flera gånger för att permanent eliminera den.

Kände du redan till dessa knep. Har du provat dem, i så fall, fungerade de?

Advertisement