5 enkla och snabba sätt för att göra rent ditt strykjärn så att det blir som nytt

av Titti Carlberg

07 Januari 2022

5 enkla och snabba sätt för att göra rent ditt strykjärn så att det blir som nytt
Advertisement

De flesta av oss äger ett strykjärn som kanske har fått någon fläck på stryksulan eller som det har bildats kalkrester på. 

Vad gör man i de fallen? 

Det finns säkert specifika produkter, men för den som inte vill använda kemikalier kommer här några utmärkta tips för att ge ditt strykjärn ett nytt liv. Här presenterar vi 5 gör-det-själv-metoder som kan hjälpa dig utan att spendera för mycket pengar och med lite ansträngning. Är du redo att upptäcka dem och prova dem för att få det att se nytt ut.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Vitvinsvinäger är alltid en utmärkt allierad.

Den här produkten är perfekt både i köket och för att göra rent ditt strykjärn. Det räcker om du tar en gammal handduk och blöt den med vinäger. Ställ strykjärnet på den och låt det stå i 30 minuter. Sedan torkar du av det med en fuktig trasa så ser strykjärnet så gott som nytt ut. Vinäger kan också användas till att göra ren hålen under stryksulan, och i detta fall finns det två sätt:

  • Doppa ett bomullspinne i vinägern och rengör försiktigt de enskilda hålen, så att den ansamlade smutsen och kalken inte överförs till kläder eller linne.
  • Alternativt kan du kombinera vatten och vinäger och hälla det i strykjärnets tank. Stryk ett gammalt plagg, så att värmen och ångan hjälper dig att eliminera eventuella rester.

2. Bikarbonat

Bland tusen användningar av bikarbonat kan denna produkt användas för att få stryksulan att glänsa. Skapa en kräm av vatten och bikarbonat och täck strykjärnets yta med hjälp av en trasa. Låt det verka i några sekunder och torka sedan av med en ren trasa. Om det har fastnat bikarbonat i de små hålen är det bara att använda ett tops som anges ovan.

Advertisement
Creativo

Creativo

3. Har du aceton hemma? Använd det till strykjärnet.

Aceton används inte bara för att ta bort nagellack, utan det är även bra till strykjärnet. Blöt bara ner en bomullstuss med det och stryk den på den varma stryksulan, använd handskar som skyddar dig från värmen. Skölj helst med destillerat vatten om möjligt.

4. Salt och tidningspapper

Exakt! Dessa två element kan verkligen hjälpa dig att förnya ditt strykjärn. Bred ut tidningspapper på en plan yta, strö över salt och stryk med cirkulerande rörelser. Du kommer att se att ditt strykjärn sakta blir helt rent.

5. En paracetamoltablett

Just det. Stryk med en över den varma stryksulan. När den börjar smälta kommer den att göra effekt och detta är användbart för att göra stryksulan blänkande och rent på ett snabbt och enkelt sätt. Var bara försiktig så att du inte bränner dig!

Detta är bara några små och enkla tips för att göra rent ditt strykjärn och undvika irriterande fläckar på kläderna. Kände du redan till dem? Berätta gärna för oss!

Advertisement