Aska till dina växter: upptäck hur och när du ska använda det som gödsel utan extra kostnad

av Titti Carlberg

06 Januari 2022

Aska till dina växter: upptäck hur och när du ska använda det som gödsel utan extra kostnad
Advertisement

Den som har en öppen spis, en vedkamin, kanske till och med en pizzaugn eller grillar ofta ute, har mer eller mindre ofta problem med att göra sig av med askan som produceras. Men om det finns en trädgård som ska skötas om, kan askan bli användbar i trädgårdsskötseln.

Med nödvändiga försiktighetsåtgärder kan träaskan faktiskt ge jorden kalium och andra användbara element i tillväxten av olika typer av växter (även om inte för alla), och behövs för att korrigera surhetsgraden i själva jorden. Ta reda på hur du kan använda den i trädgården.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vilken aska ska man använda?

Träaska innehåller kalcium, magnesium, kalium och andra viktiga näringsämnen, vars doser varierar mycket beroende på vilken typ av trä som bränts.

  • Hårda essenser som ek, lönn, ask, valnöt (Carya), groblad, äpple och körsbär är de som brinner längre och utvecklar mer värme, de är dessutom den ved som kostar mest. Men de har fördelen att deras aska innehåller mer näringsämnen än mjuka essenser (som tall eller gran). Använd därför alltid aska från naturligt trä, och föredra de av hård essens.
  • Du bör inte använda aska från behandlat trä, målat eller plywood och liknande. De är faktiskt impregnerade med kemikalier som kan skada växterna.
  • Använd inte kol från grillen och inte heller det som blir från de falska träbitarna som används till grillen. Det ska slängas i soporna.

Hur ska man fördela askan på marken eller i komposten

Askan ska alltid spridas i mycket tunna lager på marken, på gräsmattor och runt växterna. Faktum är att det alltid vore bäst att lägga till den i komposten. I allmänhet tillsätter man den i sådana mängder att det inte märks när det väl blandas. Detta beror på att när askan blir blöt producerar den salter och lut som i stora mängder kan vara skadligt för växterna; å andra sidan när den blandas med kompostens övriga ämnen, försvinner salter och lut.

Så det ska aldrig vara en stor mängd. I vilket fall som helst, kom ihåg att du bara ska använda kall aska.

Mot oönskade insekter och skadedjur 

Salterna som finns i askan kan dock fungera som bekämpningsmedel mot invasioner av sniglar eller andra små mjuka ryggradslösa djur. Strö bara lite vid basen av växterna (utan att överdriva) som dessa djur riktar sig mot. Byt ut det (inte bara hälla på nytt) när det blivit blött.

När ska man använda aska

För varje planta är det bra en till två gånger om året, och man strör ut askan direkt på marken, gärna på vintern. Men om du överdriver mängden riskerar du att få en jord som är för alkalisk och full av lösliga salter som förstör växterna.

Advertisement