Citronsyra i hushållet: upptäck många goda skäl att alltid ha ett förråd hemma

av Titti Carlberg

27 Januari 2022

Citronsyra i hushållet: upptäck många goda skäl att alltid ha ett förråd hemma
Advertisement

Citronsyra är ett av de bästa naturliga alternativen för effektiva rengöringsprodukter, som enkelt kan förberedas hemma. Det är ett vitt pulver, gjort av kristaller av en naturlig syra som härrör från frukt och kan lätt hittas på marknaden, men även online. 

Citronsyra kan döda olika typer av bakterier, svampar och mögel, varför den även används inom industrisektorn som en komponent i produkter avsedda för sanering, avfettning och desinficering. Det är alltid värt att ha ett paket i skafferiet, som man gör med många andra vanliga rengöringsprodukter: kolla in nedan hur du kan använda det i hushållssysslorna.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Som avkalkningsmedel: om du har kaffebryggare eller andra apparater som måste avkalkas kan du använda en lösning av 2 matskedar citronsyra i en liter varmt vatten. Lös upp allt väl och använd sedan denna produkt som avkalkningsmedel enligt apparatens instruktioner.
  • Som sanitetsdesinfektionsmedel: 2 och en halv tesked citronsyra upplöst i 250 ml vatten skapar en desinfektionslösning som ska verka på ytorna minst 15 minuter (men helst ända upp till en timme) innan du skrubbar med en borste och sköljer rent.
  • Som ett alternativt till blekmedel, är det mer naturligt och känsligt. Det har inte den omedelbara effekten som blekmedel på tvätt eller för rengöring av ytor, men att använda det konstant är det ett ämne som fungerar bra och som inte har samma påverkan på miljön eller lika många hälsorisker.
  • Förbered en lösning av en halv liter vatten och två fulla matskedar citronsyra: du kan använda det för att göra rent ugnen, fyll en ugnsform och ställ in den på 220 grader i 30-60 minuter, stäng sedan av ugnen, låt den svalna och gnugga sedan bort smutsen som mjuknat; använd det för att få bort gamla tvålrester i duschen eller badkaret; för att göra ren mattor, genom att spraya lösningen och låta den verka innan du duttar eller skrubbar lätt med mjuka borstar; för att tvätta fönster, kanske också tillsätta denaturerad alkohol (cirka 100 ml eller lite mindre); som avfettningsmedel för köks- och badrumsytor.
  • För plattor i badrummet eller köket: tillsätt några droppar diskmedel och spraya på plattorna, det ska skumma lite. Låt det verka i 10 minuter för att lösa upp mineralavlagringarna och smuts, skölj sedan med en mjuk svamp eller trasa.
Advertisement