Gör-det-själv-sköljmedel: ta reda på hur du gör ett enkelt och väldoftande med vanliga ingredienser

av Titti Carlberg

05 Januari 2022

Gör-det-själv-sköljmedel: ta reda på hur du gör ett enkelt och väldoftande med vanliga ingredienser
Advertisement

Varje vecka tvättar vi olika mängder, och beroende på vilken typ av plagg vi lägger i tvättmaskinen använder vi nog många olika sorters produkter. En produkt som aldrig får saknas är sköljmedel, som hjälper till att hålla tygerna mjuka och doftande, behagliga att använda och att bära. Denna kategori av produkt räknas dock ofta till de mest skadliga för vårt ekosystem och därför finns det många förslag på gör-det-själv-alternativ baserade på vanliga ingredienser som har lägre miljöpåverkan.

Det vi föreslår nedan är ett hemgjort sköljmedel som du kan använda till din tvätt, med vinäger och doftolja.

Advertisement
Creativo

Creativo

De nödvändiga ingredienserna: 

  • 600 ml äppelcidervinäger
  • 400 ml vatten (helst destillerat)
  • 15-20 droppar doftolja efter egen smak

Tillvägagångssättet är enkelt: du förbereder den här blandningen i en flaska, skaka den väl innan du häller den (i doser liknande de du vanligtvis använder med köpt sköljmedel) i tvättmedelsfacket före tvätt.

Att använda vinäger i tvätten hjälper faktiskt till att få mjukare plagg eftersom det löser upp de rester som tvättmedlet lämnar mellan fibrerna i tygerna. Dessutom, just på grund av surhetsgraden i denna vätska löser det upp de alkaliska komponenterna i många industriella tvättmedelsorter och den eliminerar patinan som gör färgerna mindre ljusa. Det bör dock också beaktas att användning av vinäger för ofta i tvättmaskinen (liksom i diskmaskinen), eller att inte späda ut den ordentligt, kan orsaka skador på packningarna och gummidelarna i dessa maskiner. Det är därför lämpligt att använda vinägerbaserade lösningar som en tillfällig lösning, vilket också hjälper till att lösa upp kalk. 

Ett alternativ till vinäger är citronsyra: detta ämne gör dessutom vattnet mindre hårt, verkar mot kalkavlagringar och minskar även alkalin av tvättmedlet, så det är en utmärkt tillsats som gör tvätten mjukare. Lös upp det i varmt vatten (50 gram i en halv liter vatten, men du kan öka mängden genom att hålla proportionen 1 till 10) och häll det i tvättmaskinsfacket vid tvättillfället.

Advertisement