Luktar det friterad mat i ditt hem? Få det att försvinna med några enkla knep

av Titti Carlberg

03 Januari 2022

Luktar det friterad mat i ditt hem? Få det att försvinna med några enkla knep
Advertisement

Det finns maträtter som verkligen är goda men som sprider en obehaglig lukt i hela köket och i vissa fall även i hela bostaden. Framförallt fisk, men även vissa typer av kött, speciellt när det steks, ger ifrån sig en rejäl stank som blir svår att få bort.

För att befria hemmet från dessa oönskade lukter kan vi ta till några hemgjorda metoder och knep som påskyndar det hela, så att vi kan njuta av våra favoriträtter utan att behöva tänka på hur länge vi kommer att behöva ha den obehagliga lukten i hemmet. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Det första och mest intuitiva är att sätta igång fläkten som sitter ovanför spisen. Men om den inte fungerar som den ska, är det dags att inspektera den närmare och göra ren den noggrant för att den ska fungera effektivt. De röksäkra locken till kastruller och stekpannor hjälper också mycket, då de låter mindre ånga/rök slippra ut från hålen på deras yta.

Omedelbart efter tillagningen bör rummet ventileras, även om det är kallt ute: ett lätt drag är mycket användbart för att skingra obehagliga lukter i köket, och på några minuter kan du känna skillnaden.

När det gäller huskurer som deodoriserar:

  • Vinäger: Du kan, direkt i kastrullen eller stekpannan, när de fortfarande är varma (men inte heta), kväva den obehagliga lukten på en gång genom att hälla i vit vinäger (även genom att späda ut halva mängden med vatten). Det kommer att lukta surt till en början i några sekunder men det försvinner snabbt tillsammans med lukten av stekning. Du kan även använda detta knep i ugnen och mikrovågsugnen, ställ bara in en skål med vinäger när de fortfarande är varma (mikrovågsugnen kan du starta på hög värme i 30 sekunder), med stängd lucka. Detta hjälper även mot matstänk på väggen bakom spisen. Det går även bra att använda citronsaft som är lite mildare.
  • Men om lukten hänger kvar kan du koka upp lite vatten i en kastrull och lägg i olika örter och citronskal, låt det stå och puttra på låg värme tills vattnet är impregnerat med doften som då sprids i köket.
  • Om du, trots detta, fortfarande känner en svag obehaglig lukt nästa dag så ta hjälp av bikarbonat och doftolja: du behöver bara ta en liten skål (eller till och med locket från en burk), häll på en till två matskedar bikarbonat och 3 till 5 droppar doftolja. Låt en eller fler av dessa skålar stå i köket så kommer du snabbt känna en behaglig doft som sprider sig.

 

Advertisement