Badrumsmattor: Upptäck hur du ska göra rent dem för att alltid ha dem i ett bra skick

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Badrumsmattor: Upptäck hur du ska göra rent dem för att alltid ha dem i ett bra skick
Advertisement

Mattorna i badrummet är ett av de föremål som används dag ut och dag in, men som vi inte alltid kommer ihåg att göra rena tillräckligt ofta. Om vi lägger dem på golvet bara när vi ska kliva ut från duschen eller badkaret och framför allt bara trampar på dem med bara fötter kan vi hålla dem rena längre, men även i de fallen behöver de tvättas regelbundet.

När vi vill få dem att se ut som nya, och kanske till och med sanera dem, finns det några användbara metoder, som de vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • För en snabbrengöring: om mattan inte är i dåligt skick kan du göra ren den i farten med en gör-det-själv-spray. Skaka och dammsug den noga först om du håller på att städa hela badrummet. Sedan använder du en produkt baserad på: 100 ml vinäger och 200 ml vatten, blanda det väl i en sprayflaska och spraya det på mattan. Om du brukar hålla mattan vikt och bara tar fram den när du duschar eller badar, behöver du inte tvätta den så ofta. Spraya bara på produkten, låt det verka i cirka 10 minuter och torka sedan av med en torr trasa.
  • För fläckar: om den är vit och inte är i något speciellt tyg som lätt kan skadas, finns det inget som fungerar bättre än blekmedel, att hälla små mängder endast på fläcken (bär handskar och se till att skydda dina luftvägar även om du vädrar ordentligt), låt det verka en stund och tvätta sedan mattan i tvättmaskinen eller om du föredrar för hand. Du kan också använda blekmedel för färgade tyger. Men om mattan är gjord av bomullstyger eller resistenta tyger är det bättre att använda en kräm av bikarbonat och vatten som ska gnidas in på fläcken, fortsätt sedan med en normal tvätt i tvättmaskinen. Du kan även förbehandla den med lite diskmedel eller Marseille-tvål (även genom att gnugga en flinga direkt på den fuktiga mattan).
  • tvättmaskinen: läs noga instruktionerna om den är tvättbar i maskin. Om den inte är gjord i något ömtåligt material kan du hälla i ett dricksglas med vinäger (antingen direkt i korgen eller i tvättmedelsfacket). Alternativt kan du lägga i ett par matskedar citronsyra, vilket är lite mildare,
  • För hand: Fyll en balja med varmt vatten, ett glas vinäger och lite diskmedel. Blanda väl och lägg i mattan (kom alltid ihåg att skaka och dammsuga mattan ordentligt först) och låt den ligga i blöt i en dryg halvtimme. skölj noggrant och krama ur överflödigt vatten.

Hur ofta ska man tvätta den? Man brukar se när den är smutsig eller det har kommit någon fläck på den, men rutinmässigt brukar det räcka med varannan vecka eller oftare om det är mycket trampande på den!

Advertisement