Vill du måla om dina fönster? Så här gör du för att få ett snyggt och proffsigt resultat

av sofia

28 Januari 2022

Vill du måla om dina fönster? Så här gör du för att få ett snyggt och proffsigt resultat
Advertisement

Ibland tror man att det för att förnya utseendet på ett rum, om inte hela huset, är nödvändigt att renovera stora delar av huset eller att byta ut alla sina möbler. Ibland räcker det dock med mycket mindre för att fräsha upp vårt hem: det kan handla om att måla om en enda vägg, bara några möbler eller till och med bara dörrar och fönster.

Fönstrena kan faktiskt skadas med tiden, eller så kanske man inser att man efter alla dessa år är trött på att se färgen på träet och vi skulle vilja ha vita eller svarta ramar - eller varför inte någon annan färg? - som sticker ut på väggarna. För att måla om sina fönster och dörrkarmar på bästa sätt och få ett bra resultat är det några saker man bör vara uppmärksam på.

Advertisement

Innan du målar:

 • rengör noggrant alla ytor du ska måla, men inte bara! Tvätta sedan fönstren som du brukar, och om du märker att det finns ingrodd smuts precis i närheten av glaspanelernas ramar, skrapa bort det med speciella skrapor. Torka och dammsug (kanske med borsttillsatsen eller den med mycket tunn spets) och använd en mikrofibertrasa. Slutligen, tvätta och torka karmarna och ramarna enligt materialet de är gjorda av, på så sätt förbereder du bättre varje yta som ska målas om för själva färgen.
 • Om du vid tvättning av dessa områden märker att träet har bucklor eller sprickor, återställ det med speciella fyllmedel, som kommer att expandera, låt det torka ordentligt och slipa sedan för att få en slät yta utan ojämnheter redo att måla.
 • Har du skjutfönster eller fönster med skjutbara delar som du kan ta isär är det bättre att ta bort dem och måla dem i lugn och ro liggandes på ett bord.
 • Sandpapper: slipa träytan, men du kan också ta bort eventuella utbuktningar eller repor på aluminiumramar med ett lämpligt sanpapper. När du har gjort varje yta som ska målas helt slät, ta bort dammet ordentligt igen.
 • Ta bort alla spikar och metalldelar: du bör inte måla över dem och kan sätta på dem igen när arbetet är slutfört.

Advertisement

Hur man målar:

 • Börja tidigt på morgonen, eftersom det kommer att ta lite tid. Om du måste montera isär fönstret, förbered plastskivor som ska fästas i stället för glaset för att undvika att kyla ner huset om det är kallt väder.
 • Applicera en primer först om det behövs beroende på ytmaterialet.
 • Borstar: använd de med långa och täta borst, gärna nylon för latexfärger och naturliga för oljefärger. Kvaliteten på borsten påverkar också resultatet mycket: leta efter de som har längre borst i mitten och lite kortare på utsidan, med ett bekvämt grepp.
 • Undvik att måla packningar och isoleringsdelar också, så täck över med papperstejp alla delar som det inte bör komma färg på. Tejp med starkare häftningsförmåga används för de mest porösa ytorna, medan de som lossnar lättare sätts på endast tillfälligt för att täcka ömtåliga ytor. Tänk på att avlägsna den när färgen ännu inte är helt torr, för att inte skapa sprickor. Det bästa sättet att undvika veck och få tejpen att fästa perfekt på ytorna är att ta hjälp av en spatel.
 • Fyll penseln med färg och för den sedan över fönsterkarmen, ungefär en centimeter från glaset, när du har "tömt" borsten på ungefär hälften av färgen, gå tillbaka och fyll i så att du nästan vidrör glaset. Detta kommer att undvika att lämna spår på det, som du blir tvungen att skrapa bort senare.
 • Färg: Vanligtvis behöver du inte särskilt mycket, men se till att allt har samma färg genom att hälla eventuella ytterligare burkar i en hink och blanda väl.
 • Om du återanvänder i synnerhet gamla färger, blanda dem väl för att få en jämn blandning och för att undvika klumpar kan du filtrera färgen genom att hälla den i en hink vars öppning har täckts med gasväv eller ett nylonfilter för målning.
 • Om du tar pauser, lägg penslarna i lufttäta påsar och täck över färgburkarna ordentligt, även med plastfolie för att undvika att de torkar.

Lycka till!

Advertisement