Har du fått mat eller vaxfläckar på duken? Få den att se ut som ny igen med några enkla gör-det-själv-trick

av Titti Carlberg

07 Januari 2022

Har du fått mat eller vaxfläckar på duken? Få den att se ut som ny igen med några enkla gör-det-själv-trick
Advertisement

När en av våra dukar, kanske till och med den vi gillar mest och bara använder vid högtidliga tillfällen, har blivit fläckad av sås eller något annat som är svårt att få bort, som till exempel stearin som har droppat från ett ljus, så tror vi ledsamt att det inte ska gå att få bort fläcken på något sätt.

Ibland löser en tvätt på höga temperaturer i tvättmaskinen fläcken, men höga temperaturer kan också skada tyger, framförallt de mer ömtåliga eller äldre. Du kan försöka återställa duken med några hemgjorda trick som de som vi rapporterar nedan.

Pixabay

Pixabay

Vilket sätt du än vill använda för att tvätta bordsduken, även om det bara är i tvättmaskinen, är det alltid bättre att förbehandla fläcken först.

  • För feta fläckar (sås, dressing, fett från kött och liknande) använd enzymatiska rengöringsmedel, som kan lösa upp fläckar av den här typen.
  • För andra fläckar är det bättre med ett fläckborttagningsmedel med aktiv syra, som i fallet med vinfläckar.
  • Bland de mest naturliga medel kan du prova eukalyptusolja: häll några droppar på fläcken och låt det verka i 5-10 minuter innan du kör den i tvättmaskinen.

Var uppmärksam på några försiktighetsåtgärder:

  • det är inte alltid som varmt vatten är det bästa: ibland gör det i stället att fläcken tränger ännu längre in på djupet (som till exempel blod, proteiner från kött och vissa såser), så om du är osäker, undvik varmt vatten och för varm temperatur i torktumlaren.
  • använd inte blekmedel på satin eller garn. Om du är säker på att tyget kan tvättas med blekmedel (kanske vitt bomullstyg), använd en del blekmedel och två delar vatten. Eller tillsätt helt enkel 100 ml blekmedel i ditt vanliga tvättmedel.
  • för vaxfläckar: skrapa bort fläckarna med en kniv så mycket det går. Täck fläcken med absorberande papper och för över den med strykjärnet på lägsta temperatur, byt pappret efter ett tag och fortsätt tills fläcken är borta.
  • för andra sorters matfläckar kan du prova detta: ta bort alla bitar som är fasta, eventuellt genom att skrapa med en kniv om fläcken är torr. Häll några droppar diskmedel på fläcken och massera tills det har sjunkit in i tyget ordentligt. Vänta i 15 minuter innan du tvättar duken.
  • För lättare fläckar räcker det med lite bikarbonat (en halv kopp) i tvättmaskinstrumman eller tvättmedelsfacket.
  • Vilken är din favoritmetod för att ta bort fläckar från bordsdukar?

 

Advertisement