Vill du återställa en stickad tröja som har krympt? Prova ett hemgjort knep

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Vill du återställa en stickad tröja som har krympt? Prova ett hemgjort knep
Advertisement

Det kan hända oss alla, en olycka i tvättmaskinen som förstör en stickad tröja på ett till synes irreparabelt sätt: det är när vi i slutet av tvättprogrammet, kanske för att vi har programmerat fel, hittar ett plagg som har krympt eller blivit tovat, hårt och kompakt.

Det är sant att man ofta inte kan göra så mycket åt det mer än att kreativt återvinna tröjan, men om den inte har krympt för mycket kan tröjan fortfarande användas. Ull krymper på grund av den effekt som fukt och höga temperaturer har på fjällen som finns på ytan av dess fibrer: i kontakt med mycket varmt vatten och rörelsen de utsätts för under tvätten, får dessa fibrer att klumpas ihop. Det är därför den blir kompakt, tjockare och hårdare. Det kan också hända långsamt under årens gång och frekvent tvättning av den.

Hur återställer man tröjan? Läs vidare för att få reda på det.

Creativo

Creativo

Ett sätt för att återställa en krymt eller förstörd stickad tröja är att använda produkter som finns på marknaden som är gjorda just för att förhindra att en tröja krymper. Det är produkter som mjukar upp fibrerna och används specifikt för en gammal stickad tröja som "nyper" i kontakt med huden.

  1. Fyll en balja med ljummet vatten (inte varmt)
  2. Häll i 150 ml av den köpta produkten och rör om lite grann
  3. Lägg i tröjan och låt den ligga i lite mer än en timme
  4. Ta upp tröjan och krama den lätt för att få bort överblivet vatten, utan att vrida den
  5. Bred ut en ren handduk på ett bord, lägg tröjan på den och börja manuellt sträcka försiktigt ut fibrerna. Använd inte för mycket kraft, för då förstör du fibrerna och kanske krossar dem
  6. Låt tröjan ligga och torka, det kan ta ett par dagar, beroende på årstiden och väderleken. Om det behövs kan du lägga den på en torkställning, men det är viktigt att den ligger platt

När den väl har torkat bör den vara mjukare och mer elastisk än tidigare.

Istället för de specifika produkterna går det bra att använda hårbalsam.

Det är en metod som går ut på samma tillvägagångssätt genom att fylla en balja med ljummet vatten, tillsätt 80 ml hårbalsam. Välj en som inte innehåller sulfater, så att fibrerna inte torkas ut för mycket. Blanda balsamet väl i vattnet och fortsätt enligt anvisningarna i metoden som angivits ovan. 

Vid torkningen kan du lägga handduken med tröjan ovanpå kork eller träskivor. Det kan också vara bra att använda tunga föremål för att säkra tröjans hörn så att den ligger i önskat läge och inte krymper igen. Kom alltid i håg att medans den torkar bör den hållas långt från direkt solljus eller värmekällor.

Advertisement