Måla om väggarna: misstagen att undvika för att säkerställa ett professionellt resultat

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Måla om väggarna: misstagen att undvika för att säkerställa ett professionellt resultat
Advertisement

Att måla väggarna i bostaden är första steget till att ge en personlig touch i de olika rummen, och att måla en vägg är ofta allt som behövs för att förvandla miljön på ett trevligt sätt utan att behöva möblera om eller byta inredning. 

Men eftersom det är ett mödosamt ingrepp, som ska planeras och förberedas väl för att genomföra det på ett effektivt sätt och utan att slösa onödig tid, behöver vi rusta upp och slutföra utan några misstag, då att vi kommer att leva med det en längre tid. Speciellt eftersom det verkligen är jobbigt att göra om det en andra gång. Så om du vill ta hand om det själv, undvik de vanligaste misstagen.

Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Glöm inte att förbereda ytan väl

Du måste dammsuga bort allt damm från väggarna och få bort alla former av smuts, inklusive eventuella spindelväv. När det är gjort använder du en ficklampa (även mobiltelefonens) så att du ser om det finns några sprickor som ska jämnas till eller någon liten spik som ska tas bort. Du ser lätt om du behöver använda en stuckatur eller något annat material för att återställa ytan. Fortsätt sedan med att tvätta väggen. Om det finns mögel måste du behandla det på ett specifikt sätt (vilket tar lång tid, kanske till och med ett par dagar), för att få bort alla sporer och fläckar. Innan du börjar måla måste väggen vara helt slät, ren och torr. på så sätt fäster färgen bättre och slutresultatet blir perfekt.

Försumma inte att skydda alla ytor

Golvet kan du täcka med plast eller med tidningspapper: det är viktigt att du fixerar dem med tejp (den sortens tejp som målare använder) de ska inte röra sig när man går på dem. Du kan lägga ett gammalt lakan över möbler, hyllor och skåp. Glöm inte sådant som sitter fast på väggen: du kommer att passera med pensel och rullar över och runt fönsterkarmar, strömbrytare och elektriska uttag, så ha tejpen redo att täcka även dem.

Vilken färg ska man använda?

Du ska välja färg baserat på rummets storlek och placering i förhållande till ljuskällorna. Men du bör också överväga finishen: det finns färger som är extremt glänsande och reflekterande som vanligtvis används där du kan installera keramiska beläggningar, som badrum och kök, eftersom de är lättare att tvätta. För tak,vardagsrum och sovrum, där du kanske vill undvika bländningen av ljus, inklusive den från TV-skärmen, är det bättre med en lite dovare finish.

Köp inte en färg i fler toner

När du väl har valt färg, tänk då på vilken yta som ska målas och att du kanske behöver måla flera lager, så du kanske bör köpa någon extra hink med färg, istället för att åka tillbaka och riskera att få fel ton på färgen. Därför är det bättre att köpa alla de nödvändiga färghinkarna på en gång och framförallt hälla allt i en större hink och blanda ordentligt så att du är säker på att det alltid är samma färg.

Glöm inte att täcka färghinken medan du målar

Om du vill ta en paus, även en kort, ska du alltid stänga locket på hinken eller använd aluminiumfolie för att täcka färgen på rullens bricka, för att undvika att den hårda patinan som bildas på ytan hamnar på väggen.

Var ska man börja?

Det finns olika åsikter om det: det finns de som först målar golvlisten och den som först målar taket. Valet är upp till var och en, men i vilket fall som helst så ska en av dessa ytor vara färdigmålade (om de ska målas) innan man påbörjar på väggen.

Rena och perfekta rullar och penslar

Även verktygen ska vara av god kvalitet och fungera väl, annars får du irriterande ränder på väggen. Så kontrollera penslarnas skick och håll rullen väl smord.

Bra jobbat!

 

Advertisement