En igloo av återvunna plastflaskor: skapa en originell lekhörna med kreativ återvinning!

av Titti Carlberg

31 December 2021

En igloo av återvunna plastflaskor: skapa en originell lekhörna med kreativ återvinning!
Advertisement

Hur ofta har man inte som barn lekt genom att föreställa sig att soffor, sängar och andra möbler, eller kanske enkla lådor, faktiskt är de ointagliga väggarna i ett fort där man upplevde tusen äventyr? Kanske kommer någon till och med ihåg att ha byggt tält med pinnar och lakan, som de som indianerna bodde i, som föräldrar satte upp inne i huset, eller mer vanligt i trädgården, som ett litet campingtält att tillbringa en natt i på ett annorlunda sätt.

Detta är alla idéer som stimulerar fantasin och kreativiteten, och något liknande kan göras genom att återvinna plastflaskor eller plastburkar för att bygga en igloo. Det är ett enkelt projekt, men du behöver många flaskor och alla av samma storlek.

Video tutorial via thefamilyjohnson/YouTube

Video tutorial via thefamilyjohnson/YouTube

Allt du egentligen behöver är en stor mängd plastflaskor, varmt lim med många påfyllningar, kartong till basen och mycket tålamod. Flaskorna som ska användas måste alla vara av samma storlek och ha en fyrkantig botten, som vissa flaskor med blekmedel eller tvättmedel, eller som de flaskor med mjölk som finns på marknaden i olika länder.

Du börjar med att rita en cirkel på kartongen och på det spåret limmas flaskorna (eller burkarna), med halsen mot insidan, vilket lämnar en båge av omkretsen fri, som blir ingången till igloon. 

Du fortsätter som om du skulle bygga en låg vägg, limma en ny rad tegelstenar på de tidigare, och på så sätt fortsätter du uppåt. När du kommer, mer eller mindre, till tredje eller fjärde raden, ska du börja flytta flaskorna lite mer inåt, så när du går uppåt kommer den runda kupolen att skapas. Experimentera med att placera flaskorna innan du limmar fast dem. Du kan få en uppfattning om processen genom att titta på denna video.

Advertisement

Även om det inte finns plats för en komplett igloo kan du bygga en halv mot en bakgrund av kartong (eller kanske en tunn plywoodskiva), för att skapa ett målat scenario, om du vill.

Det finns de som också har gjort det till en riktigt intressant designgimmick, från vilken man skulle kunna hämta inspiration att bygga, i en skala som är lämplig för barn, en halv igloo, men på ett sätt som passar bra för lek.

Är du redo att bygga en igloo inomhus eller i trädgården?

Advertisement