Repade ytor på rostfria ytor? Upptäck hur du får bort dem på ett effektivt sätt

av Titti Carlberg

31 December 2021

Repade ytor på rostfria ytor? Upptäck hur du får bort dem på ett effektivt sätt
Advertisement

Det finns många rostfria ytor i hemmet, eller närmare bestämt i köket: otaliga modeller av stora apparater som kylskåp, ugnar, spisar och mikrovågsugnar, eller till och med vissa arbetsytor, är faktiskt gjorda av detta material. Faktum är att rostfritt stål inte bara har ett trevligt utseende som verkligen anpassar sig till en myriad av olika inredningsstilar, utan det är också mycket tåligt och hållbart, alla egenskaper som gör det till ett bra val i alla hem.

Men eftersom den täcker ytor som används varje dag och därför smutsas ner av kladd och dylikt, behöver de tvättas ofta och då är det lätt att de skadas ganska snabbt med oönskade repor. Ta reda på hur du eliminerar det problemet genom att läsa vidare. 

pixnio.com

pixnio.com

Detta behövs:

  • En kit för att ta bort repor och bucklor (dessa är ofta burkar med krämer och några tuber i ett paket, andra gånger är det pulver som du ska blanda ut i vatten tills du får en kräm).
  • Två mikrofiberdukar

Innan du arbetar ska du alltid vara uppmärksam på stålets fibrer, det vill säga riktningen på materialets naturliga ränder, de som kommer ut från själva arbetsprocessen för själva metallen. Du bör alltid följa den riktningen när du sprider produkten, samt varje gång du tvättar och torkar stålytan. Läs dessutom alltid noggrant indikationerna för de köpta produkterna: i allmänhet används de inte på sådana typer av metall belagda med ett skyddande lager, eller ett lager av syntetiskt material.

Det finns också de som för gör-det-själv-alternativ använder traditionell blekande tandkräm (inte de med gelkomponentgranulat).

Så här går du tillväga

  1. Lägg en liten mängd kräm på mikrofiberduken
  2. Gnid med den på repan som ska åtgärdas, fram och tillbaka men alltid i riktning mot stålfibrerna. Fortsätt tills repan är borta.
  3. Ta en annan ren trasa (eller den del du inte använde på den trasan du gned repan med) och torka bort överflödig kräm, torka och polera stålet.
  4. Kontrollera om repan har raderats, annars kan du upprepa processen, alltid med en liten mängd av produkten.

För de mest uppenbara reporna ska du välja en mer slipande kit (vanligtvis för de reporna räcker det inte med tandkräm), som inkluderar produkter för polering i slutet men också slipsvampar med olika korn: de mer "aggressiva" används först för att gå vidare till de med gradvis finare korn.

Genom att använda dessa produkter på rätt sätt kan du få alla ytor i rostfritt stål att se ut som nya. Men kom alltid ihåg att tvätta dem på rätt sätt, utan att använda produkter med slipmedel eller blekmedel.

Advertisement