Har du överblivet garn? Använd det till att att göra många speciella virkade eller stickade projekt

av Titti Carlberg

01 Januari 2022

Har du överblivet garn? Använd det till att att göra många speciella virkade eller stickade projekt
Advertisement

Varje gång vi bestämmer oss för att stickavirka eller för en tunisisk virkning, väljer vi projektet och garnet (eller garnen) att göra det med, så köper vi oftast rätt mängd nystan. Men alla som sysslar med den här tekniken vet att när man hittar en nyans som man verkligen gillar är det alltid bättre att köpa några fler, för att undvika att använda de nystan som man köper vid ett annat tillfälle som man måste färga om till en annan färg.

På så sätt säkerställer vi utmärkta resultat på önskat arbete, men ofta finns det fortfarande rester av nystan som är för små för att användas ensamma för vissa andra objekt. Nedan följer några förslag för att använda dessa rester på ett kreativt sätt.

Advertisement
Tutorial via doradoes.co.uk

Tutorial via doradoes.co.uk

Det är enkelt och det fungerar för många olika projekt: om du gillar flerfärgade arbeten kan du alltid lägga till en andra färg eller till och med två, till den huvusakliga som du använder för projektet. Det handlar om att använda två eller fler garn tillsammans, arbeta med dem som om det skulle vara ett och samma. Detta innebär naturligtvis att du måste använda en större virknål eller stickor, eftersom det är som om du använder ett enda tjockt garn. 

Så med en vit bas kan du lägga till alla rester för att skapa en söt mössa som den här.

Advertisement
Tutorial via caabcrochet.com

Tutorial via caabcrochet.com

Ett annat sätt, ännu mer intuitivt är att varva garnen och sedan använda olika färger i sekvens för att få en mössa (eller en halsduk, handskar, till och med tröjor eller något annat arbete) gjorda i ränder eller färgblock.

Tutorial via kamecrochet.com

Tutorial via kamecrochet.com

Kom alltid ihåg att använda garn av samma typ, det är bara färgerna som ska vara olika, men materialet och speciellt tjockleken måste vara lika annars får du tjockare delar bitvis.

Såvida du förstås inte gillar idén med en halsduk, till exempel, gjord med många olika garn som om det vore ett excentriskt och roligt lapptäcke. Även de är väldigt vackra!

allfreecrochet.com

allfreecrochet.com

Ännu en mössa: den här har en fläta som börjar uppifrån, perfekt att avsluta med resterna av andra garnnystan, även om mössan är mer enhetlig.

mypoppet.com.au

mypoppet.com.au

Om du däremot inte vill skapa plagg är resterna perfekta för användbara projekt som till exempel en korg som kan bli den du förvarar dina garnnystan i. Det är en perfekt idé om du har många överblivna nystan!

Advertisement
thispixiecreates.com

thispixiecreates.com

Slutligen är resterna perfekta för mindre projekt, som glasunderlägg och grytlappar. Men också för att öva nya maskor på, så att du inte behöver repa upp och börja om på det projekt du har påbörjat: ju oftare du måste repa upp ett arbete desto mer börjar garnet att fransa sig och det blir allt svårare att arbeta med det, förutom att det dessutom blir fult.

Vad vill du använda dina garnrester till?

Advertisement