Mandarin och apelsinskal: upptäck hur du kan använda dem för att parfymera ditt hem under vintern

av Titti Carlberg

29 December 2021

Mandarin och apelsinskal: upptäck hur du kan använda dem för att parfymera ditt hem under vintern
Advertisement

Under vinterhalvåret konsumerar vi ofta citrusfrukter som apelsiner, mandariner och clementiner: varje gång vi skalar dem fylls våra händer av den omisskännliga doften av dessa frukter. Till och med skalen har faktiskt en behaglig arom, som vi skulle kunna utnyttja på olika sätt för att skapa deodoranter för vårt hem.

Istället för att slänga skalen av citrusfrukter, även om vi inte tänker använda dem för matlagning, kan vi alltid använda olika knep för att skapa deodoranter för hemmet utan kostnad, särskilt på vintern när vi har värmeelement och spisar på. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • På kaminer och värmeelement: lägg skalen åt sidan och skär dem i små bitar eller remsor. Ta en keramik eller glasskål, eller kanske till och med en gammal kastrull och fyll den med vatten. Lägg i skalen och ställ allt på värmeelementet eller kaminen när de väl är igång och deras yta är uppvärmd. På elementet bör du använda en liten skål så att du inte blockerar luftflödet så mycket, medan du på kaminen (särskilt de vedeldade) kan använda större behållare. Skalen måste sänkas ner i vattnet annars avdunstar doften för snabbt.
  • spisen: är proceduren liknande. Du bör använda en kastrull med varmt vatten för att lägga skalen i och när det väl kokar upp kommer du att känna doften. Låt det puttra en stund och använd sedan vätskan som fortfarande finns kvar i behållarna på elementen och kaminerna.
  • Doftpåsar: lägg ett lager skal på en bakplåt och värm på cirka 50 grader i två timmar. Lägg dem sedan i en tygpåse (även gasväv) med andra torra kryddor som kryddnejlika, kanelstänger, stjärnanis, lavendel och rosmarin. Du kommer att ha förberett mini potpurri för att deodorisera möbler och rum, och om du vill öka doften, häll ett par droppar av doftolja som kombinerar bra, till exempel en av citrus, lavendel eller rosmarin.

Även i infusionerna som ska värmas upp på element och kaminer kan du hälla i kryddor eller berika med en doftolja efter eget val! Har du en egen favoritmetod för att parfymera ditt hem?

Advertisement