Bekämpa kylan genom att använda plastfilm istället för tvåglasfönster och undvik värmeförlust

av Titti Carlberg

30 December 2021

Bekämpa kylan genom att använda plastfilm istället för tvåglasfönster och undvik värmeförlust
Advertisement

Under vintern hittar kylan alltid en väg för att smyga sig in i bostaden, framförallt när det handlar om hus som byggdes för många år sedan eller i alla fall utan värmeisoleringsanordningar som hjälper till att värma upp inomhus, vilket också minskar energiförbrukningen avsevärt.

En av de mest kända lösningarna är installationen av dubbla glasrutor, som dock inte är billiga. Men när det alternativet inte är möjligt kan du fortfarande välja effektiva och mycket ekonomiska lösningar, det vill säga, värmeisolerade filmer som ska fästas på glaset av fönstret från insidan, försegla dem på ramarna. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Tutorial via fourgenerationsoneroof.com

Tutorial via fourgenerationsoneroof.com

Faktum är att det finns värmeisolerande filmer på marknaden, vanligtvis i PET, som hjälper till att kontrollera överföringen av värme och ljus till utsidan. Det finns faktiskt två typer: 

  • De med solskydd som filtrerar solstrålning, de absorberar endast UV-strålar och reflekterar infraröda strålar.
  • De som kontrollerar termisk energis konvektiva rörelser. Dessa är de filmer som ersätter dubbelglas, och som inte ska installeras i kontakt med glaset, utan på fönsterkarmen, för att skapa en luftkammare mellan det och själva glaset.

Du kan också hitta styva paneler som ska installeras på samma sätt, som om ett annat glas faktiskt har satts in.

Solfilmer hjälper mer på sommaren och hindrar solljuset från att värma upp bostadens insida för mycket, men de andra lagrar värmen även på vintern för att hålla den på insidan. Den gör-det-själv-lösning som dock föredras är termisk film.

Advertisement
Amazon

Amazon

Beroende på vilken värmeisolerinsfilmsats du väljer finns det olika metoder för montering och borttagning. I allmänhet är de utrustade med en självhäftande tejp att sätta på fönsterkarmen, på vilken man limmar kanterna på plastfilmen som måste hållas spänd medan den appliceras, för att få effekten av ett riktigt glas utan skrynklor.

Den överflödiga delen skärs bort (även om det finns de som föredrar att sätta de exakta måtten först) sen är du klar. När det är dags att ta bort det räcker det ofta med att bara värma upp det med en hårtork tills det lossnar. Det enda problemet, som många klagar över, är att när man sätter på och tar av denna plastfilm flera år i rad, förstörs färgen på fönsterkarmarna.

Effektiviteten är säkerställd, även om den uppenbarligen inte är jämförbar med tvåglasfönster, vilka kostar drygt 10 gånger mer. Man bör också tänka på att eftersom det är plastfilmer som inte går att återanvända så är det inte en miljövänlig produkt utan som en tillfällig lösning i väntan på att kunna byta fönster, och som ett botemedel som också undviker att förbruka överskottsenergi för att värma upp bostaden, det är en metod att ta i beaktande.

Advertisement