Vill du förnya dina väggar hemma utan att spendera en förmögenhet? Använd självhäftande tapeter

av Titti Carlberg

01 Januari 2022

Vill du förnya dina väggar hemma utan att spendera en förmögenhet? Använd självhäftande tapeter
Advertisement

När du vill ändra utseende på ett rum är färgen på väggarna det första du tänker på. Kanske vill du experimentera med att sätta in en accentvägg som sticker ut full av ljusa färger, eller en som är täckt av sten eller trä. Andra gånger är det väggen i köket eller väggen i tvättstugan, till en som gör det omedelbart mer välkomnande.

Att göra det med kakel, trä, tegel eller tapeter som är äkta kostar dock en förmögenhet. Men det finns ett annat sätt som är mer ekonomiskt: självhäftande tapeter. De kan vara rullar eller styvare paneler av skum med lättnadseffekter, men alla är enkla att sätta upp och till en avgjort lägre kostnad.

Advertisement

Om du letar efter ett dekorativt mönster som knappt är präglat kan du utforska världen av självhäftande skumpaneler. De har i allmänhet geometriska dekorationer som är lätta att sätta fast på väggen. Ta först reda på information om produkten och beskrivning om hur de ska hanteras, så bör du kunna förnya ett rum under en stressfri helg.

Advertisement

De kan också imitera trästavar, och du kan komponera "platta för platta" en skräddarsydd boiserie var du vill. Utan kostnaden för de underhållsproblem som trä innebär.

Materialen som emuleras av dessa lösningar är många: det finns olika typerna av trä- och stenbeklädnader, men även  läder!

Så om du är nyfiken på hur en vägg av återvunnet trä skulle se ut i just det rummet kan du ta reda på det med självhäftande tapeter. Och kanske använda detta knep för att spara tid i väntan på riktigt trä längre fram.

Från hallen till sovrummet: det finns inget utrymme i bostaden där dessa lösningar inte kan hjälpa.

Advertisement

Det finns även rullar med vinyltapeter, som därmed kan tillfredsställa lusten att se mönster av alla slag på väggarna. Men det finns också modeller som med fotografiska tryck som skapar äkta trompe-l'oeil, som om det fanns ett fönster mot en skog eller som om väggen var dekorerad med enorma levande klippskulturer!

Det är viktigt att du pratar med de som säljer dessa eller med andra personer som har satt upp dem i sina hem, kanske via bloggar eller onlinevideor. På så sätt kan du kanske få bra råd och tips i ditt val av tapet.

Till exempel ett tryck som efterliknar ett intrikat mönster av blommor är säkert vackert, men när du fäster dem på din vägg måste du vara väldigt noga så att du inte bryter designen. Att hantera dessa självhäftande tapeter kräver en hel del tålamod. Med tapeter som har enklare motiv minskar risken betydligt att det blir ojämnt!

Skulle du gilla att ha självhäftande tapeter i ditt hem?

 

Advertisement