5 grundläggande tips för att göra ditt hem ljusare och för att få det att se rymligare ut

av Titti Carlberg

31 December 2021

5 grundläggande tips för att göra ditt hem ljusare och för att få det att se rymligare ut
Advertisement

Att ha ett ljust hem är inte bara vackert, utan det har också en direkt inverkan på välmående för de som bor där: naturligt ljus är inte bara nödvändigt för vårt goda humör och för vår organisms hälsa, utan det gör att vi till exempel kan odla vissa växter som även de är bra för vårt välbefinnande.

vad ska man göra om något rum känns trång och är mörkt? Det finns många knep att prova, men de viktigaste minskar till några väl beprövade regler. Läs vidare för att upptäcka dem.

Väggar

Den första regeln som vi alla känner till men som det ibland är svårt att hålla sig till är att välja ljusa och klara färger både på väggarna och för taket. Det är sant att tapeter, beläggningar av olika slag, färger och ytbehandlingar gör att du vill experimentera med allt, men utan hjälp av en expert som kan vägleda dig i valet av toner i rummen. Men då är det bättre att hålla sig till klassiska färger: vitt framför allt, men även pastellfärger med kalla eller varma undertoner beroende på möblernas färger.

Advertisement

Taket

Särskilt när du väljer andra färger än vitt till väggarna, bör du inte göra det för taken: såvida det inte är väldigt högt i tak, om du målar det vitt får det rummet att kännas mindre kvävande och ljuset från ljuskronan sprids mycket mer jämnt. I vilket fall som helst så bör du undvika mörka färger som absorberar.

Gardiner

Tygerna i gardinerna bör vara lätt genomskinliga, vi tenderar att välja ljusa färger: när de är igendragna filtrerar faktiskt de tunga tygerna för mycket ljus, vilket skymmer rummet överdrivet.

Artificiell belysning

När natten faller, eller i de fall som bostaden inte utsätts så bra för solen, är det bra att ta hjälp av artificiellt ljus och tricket är att välja fler ljuspunkter i varje rum, kombinerade med varandra i design och färg. Oavsett vad du väljer, var uppmärksam på vilken typ av glödlampor du kommer att använda: beroende på deras styrka och värmen i ljuset som de avger kommer de att ha olika effekter, ytterligare förändrade av de olika färgerna på väggarna. Ta hjälp av en expert: när du väl har den perfekta kombinationen kommer du inte att byta.

Ett mörkt hem kan få negativa effekter på de boendes humör och även på organismen. Ofta är det lägenheter på bottenvåningen av en byggnad som har brist på naturligt ljus, eller de lägenheter som ligger omgivna av många andra byggnader, kanske till och med nära, som blockerar solens strålar. I dessa fall bör artificiellt ljus användas: inga imponerande ljuskronor eller för skrymmande golvlampor och breda spotlights. Men om du vill ha golvlampor, kom ihåg att placera dem i hörnen. Tänk sedan alltid på hur du använder rummet i fråga: lys upp alla arbetsytor i köket, samt matbordet, om du har det i vardagsrummet, i det fallet kan du ha en lågt hängande ljuskrona.

Advertisement

Möbleringen

Känslan av utrymmesbrist i ett litet svagt upplyst hem förstärks av skrymmande möbler. Föredra därför enlka möbler, om de är ultramoderna eller rustika har ingen betydelse. Huvudsaken de inte är skrymmande även på en visuell nivå.

Detta är bara några enkla tips, men om du inte har varit uppmärksam på dessa saker när du har möblerat ditt hem, kanske du märker märkbara förändringar när du försöker följa dem!

Advertisement