Skapa vackra personliga smycken med den fascinerande Soutache-tekniken

av Titti Carlberg

28 December 2021

Skapa vackra personliga smycken med den fascinerande Soutache-tekniken
Advertisement

Soutache-tekniken är en av de mest populära i världen av gör-det-själv-smycken: den går ut på att sammanfoga beslagssnören i flera färger med sömmar, så att de skapar färgglada ränder, och dessa modelleras i böjda linjer så att de ger liv åt fascinerande abstrakta mönster, ofta runt stenar av alla de slag.

Det är en teknik som föddes i Ryssland, där den användes för att dekorera militärskjortor men också för att försköna tsarernas kläder. Så genom att välja trimningssnören, som vanligtvis är tjocka band, och några färgade stenar att matcha, med en nål och tråd och lite tålamod kan du skapa verkligt vackra och unika smycken.

Tutorial via beadaholique.com

Tutorial via beadaholique.com

Banden kan vara i olika material, i allmänhet är de i bomull, men du kan även anväda de i syntetiskt material, kanske till och med konstläder. Hur som helst så är det bara att utrusta sig med nålar av lagom tjocklek för att träs in i de pärlor man vill använda till sitt arbete, och som framförallt är tillräckligt robusta i utförandet, eftersom det finns risk att de i metall av låg kvalitet kommer att böjas av trycket när du passerar flera band på en gång.

Advertisement

De första punkterna, de som ska börja sammanfoga banden är svårast: i själva verket är det nödvändigt att hålla två eller fler band väl i linje med varandra så att kanterna blir väl utjämnade, annars kommer arbetet bli av dålig kvalitet.

Att trä stenarna så att de ramas in av de färgade banden är det andra elementet att bemästra, men det finns många beskrivningar online som förklarar de användbara procedurerna väl, och efter lite träning kommer det inte längre vara några problem.

Med denna teknik kan du sedan skapa många färgglada personliga smycken.

De minsta och enklaste projekten att börja med är örhängen. Börja med att föreställa dig en desig som innebär att du bara använder en eller två pärlor och stenar, så att du blir bekant med tekniken.

Advertisement

Med tiden ägnar du dig säkert åt att skapa alla typer av former och låter fantasin bestämma åt vilket håll du ska fortsätta nästa gång.

Det råder ingen brist på smyckeidéer som har en lite enklare och modern design.

Advertisement

Men generellt är det de invecklade mönsterna som fångar uppmärksamheten.

Förutom halsband och örhängen kan du även använda Soutache-tekniken till att dekorera ringar.

Advertisement

Det är ofta väldigt stora och pråliga ringer, som fångar uppmärksamheten med sina harmoniska detaljer. Uppenbarligen kan du sy uppsättningar av flera strängar av samma färg, och fokusera uppmärksamheten på designen som skapar mer än på nyansen.

Och det saknas inga idéer för att skapa armband i olika modeller.

Gillar du Soutache-tekniken?

Advertisement