Parfymera din tvätt i tvättmaskinen: upptäck hur du kan använda Marseille-tvål på ett mycket enkelt sätt

av Titti Carlberg

29 December 2021

Parfymera din tvätt i tvättmaskinen: upptäck hur du kan använda Marseille-tvål på ett mycket enkelt sätt
Advertisement

När vi tar hand om tvätten vill vi att den kommer ut från maskinen inte bara rena utan också med en trevlig doft. Faktum är att det är mycket mer behagligt att ha kläder på sig eller sova på lakan som luktar rent, och kanske till och med har någon särskilt behaglig arom som vi generellt får genom att välja ett speciellt sköljmedel.

En av de mest traditionella parfymerna är dock Marseille-tvål: den har en omisskännlig doft som frammanar idén om förr i tidens handtvättade tvätt, och en fräsch och delikat doft som verkligen är behaglig. Och du kan faktiskt använda lite av den i tvättmaskinen för att få en väldoftande tvätt.

Creativo

Creativo

För detta medel behöver du nödvändigtvis inte den renaste Marseille-tvålen, det vill säga den som bara innehåller olivolja utan tillsatser: de sorter som finns på marknaden innehåller faktiskt i allmänhet någon typ av arteficiell arom som ger den en typiskt lätt citrusdoft och det fungerar bra för tvätten. Allt du behöver är:

  1. 100 gram Marseille-tvål
  2. ett rivjärn
  3. ett gammalt örngott eller en gammal strumpa, gärna tunn. Både örngottet och strumpan bör vara vita eller i samma färg som tvätten.

Tillvägagångssättet är verkligen enkelt: du behöver bara riva tvålen väl och lägga flingorna inuti örngottet eller strumpan, stäng igen med en knut så att tvålflingorna inte ramlar ut.

Nu behöver du bara lägga örngottet eller strumpan tillsammans med kläderna i tvättmaskinen. Var noga med att använda en hög temperatur och i alla fall aldrig under 30 grader, annars smälter inte tvålen. Se dessutom till att knyta väl örngottet eller strumpan så att tvålflingorna inte hamnar bland kläderna: om de inte smälter bra kan de fastna på tygerna och tvinga dig att tvätta om tvätten.

Ett annat sätt, mycket snabbare, att använda Marseille-tvål är att ta en ren gammal handduk (bättre om den inte är så mjuk) och gnugga hela tvålen med ena sidan av handduken och sedan lägga in den tillsammans med tvätten i maskinen. Självklart bör du också i detta fall använda en vit handduk eller en i samma färg som tvätten.

Har du provat dessa metoder någon gång.

 

Advertisement